Életmód

Tévhitek a szájápolásban

A gondos, teljes körű szájápolás elengedhetetlen, ha ragyogó fogsorra vágyunk, igaz, az sem mellékes, hogy ne üljünk fel a fogtisztítással kapcsolatos tévhiteknek se. Lássuk, mik is a leggyakoribbak közülük.

Családtagjainkkal egyetemben naponta többször, de legalább minimum kétszer mosunk fogat, fogselymet, valamint szájvizet is használunk, ráadásul fogorvosunknál is becsületesen megjelenünk félévente? Ha úgy érezzük, hogy a legnagyobb igyekezettel próbáljuk megóvni fogainkat, akkor is előfordulhat, hogy a szájápolás témában néhány tévhitnek köszönhetően tévúton járunk.

Tévhitek a szájápolásbanAz erős dörzsöléstől tisztább lesz a fogsor.

Sajnos azonban ez közel sem igaz, a túlzott erőkifejtéssel csak a fogzománcunkat koptatjuk, ráadásul könnyen megsérthetjük a fogínyt is. Tisztítsuk gyengéden, de alaposan fogainkat, és lehetőleg ne válasszuk túl durva sörtéjű fogkefét.

A fogorvoshoz járni mindig fájdalmas!

Na, ez sem igaz. Ha a mindennapokban megfelelően gondoskodunk fogainkról, ínyünkről, a fogorvosi látogatások legtöbbször nem lesznek traumatikusak. Az időnkénti fogkőleszedés persze jelenthet majd némi kellemetlenséget, ha pedig fogaink különösen érzékenyek, azon a fogorvosunk is segíthet némi érzéstelenítővel.

Egy jó rágó felér egy fogmosással.

Ezt is cáfolnunk kell, hiszen, ha mondjuk egy cukormentes verzió jót is tesz azzal, hogy fokozza a nyáltermelésünket, magát az „alapos tisztítást” nem végzi el egy-egy étkezés után. 

A gének tehetnek a rossz fogakról.

Mindebben legfeljebb annyi igazságrész van, hogy a fogszuvasodás elleni védekezőképességünket örökölhetjük szüleinktől, de a fogkefe, a fogrém használatának gyakorisága és helyessége már rajtunk áll, nem pedig a genetikánkon.

A kisgyerekeket nem szükséges fogorvosi kontrollra vinni.

Dehogynem. Már a tejfogakra is fontos odafigyelni, a végleges fogak érkezését, valamint megfelelő fejlődését nem árt, ha néha szakértő szemek is szemrevételezik.  

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top