Életmód

Fogbarát növények

Szegfűszeg fogfájásra, kurkuma gyulladás ellen... Fűszer- és gyógynövények, melyek nemcsak finomak, hanem a fogainkat is ápolják!

A gyógynövényeket évezredek óta használják az emberek a fog- és szájápolásban – a jelentőségük napjainkig sem csökkent. Ma is alapvető alkotóelemei a fogkrémeknek és önállóan is alkalmasak lehetnek fogproblémáink kezelésére. Rengeteg előnyük van: például hogy természetesek, könnyen beszerezhetők és alkalmazhatók, valamint ritkán van mellékhatásuk, és nem borítják fel a szervezet biológiai egyensúlyát, mint a hosszan alkalmazott antibiotikumok. Természetesen sok esetben nem helyettesíthetik a fogorvosi beavatkozást, de megelőzésre, kisebb problémákra, kiegészítő kezelésre tökéletesek. Lássuk, melyek a leginkább fogbarát gyógynövények!

Fogbarát növények

Kamilla

Talán a legismertebb gyógynövény: több ezer éve használják – gyulladáscsökkentő hatását mindenki ismeri. Nagyon jól használható a fogínygyulladás ellen, de foghúzás vagy más fogászati beavatkozás után is segít a gyógyulásban. Kisgyerekeknél is használható, ha „jön a foguk”, és fájdalommal, duzzanatokkal jár, a kamillás öblögetés vagy ecsetelés nagyon sokat segíthet. A gyógynövények közül erős gyulladáscsökkentő hatása van a cserszömörcének és a körömvirágnak is – mindkettőt használják sebgyógyításra és fogínygyulladás ellen.

Menta

A legősibb gyógynövény a szájápolásban: amikor még fogkefék nem is léteztek, az emberek már használták a mentát – összerágva frissítették vele a szájukat, leheletüket. A fogkrémek megjelenése előtt, a középkorban fogporokat használtak fogtisztításra – ezekhez is leggyakrabban mentaolajat adtak, hogy jó ízük legyen a poroknak és elvegyék a szájszagot. Nem véletlen, hogy ma is a legtöbb fogkrémben megtalálható. Jó íze és illata mellett antiszeptikus hatása is van, és több baktérium és gomba fejlődését gátolni tudja.

Csipkebogyó

A fogászatban leginkább megelőző szerepe van: ennek a növénynek ugyanis nagyon magas a C-vitamin- és ásványianyag-tartalma. Nagyon jó immunerősítő hatása mellett megelőzhetjük vele a fogínyvérzést vagy a súlyosabb gyulladásos, sorvadásos állapotokat.

Szegfűszeg

Kína egykor aranyat érő fűszerének jelentős fájdalomcsillapító hatása van, ezért a népi gyógyászatban a fogfájás elűzésére használják. A fájós foggal rá kell harapni a szegfűszegre, és a fájdalom nagy valószínűség szerint mérséklődni fog. Nyilván a fogorvost nem pótolja ilyen esetekben, de amíg eljutunk hozzá, enyhíthető a szegfűszeggel a kínlódás.

Zsálya

A menta mellett a másik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény a fogászatban. A zsályának már a neve is jó tulajdonságaira utal, a magyar név a latin salve (jó egészség) szóból ered – az ókori rómaiak a hosszú életet biztosító gyógynövényként tekintettek rá. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, fájdalom- és vérzéscsillapító hatású, ráadásul még a kellemetlen leheletet is megszünteti – valószínűleg a „legfogbarátabb” növény a földön…

Kurkuma

Szintén régóta ismert keleti fűszer – és nem csak a gasztronómiában van szerepe. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, néhány fogkrémben napjainkban is alkalmazzák. Kevés vízzel pasztát gyártva belőle jól használható fogfájás ellen.

Mirha

A mirhához mitológiai történet kötődik: Thesis királyt és lányát, Myrrhát, az istenek úgy büntették, hogy összezavarták elméjüket és vérfertőző viszonyra kényszerítették őket. Amikor megvilágosodtak, a király meg akarta ölni lányát, de az istenek megvédték Myrrha életét és fává változtatták. Az ő könnye a legenda szerint a fa gyantája, melyet mirha néven használnak azóta is a gyógyításban. Baktériumölő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását már az egyiptomiak is ismerték: a mirha volt az egyik legdrágább árucikk azokban az időkben. A fogászati alkalmazásán túl légúti problémák, torokgyulladás ellen, sőt emésztési zavarok esetén is használják napjainkban.

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top