Életmód

Jót tesz nekünk a cukiságok nézegetése

Japán kutatók tudományosan bebizonyították, hogy a cuki állatos fotók nézegetése bizony kifejezetten hasznos lehet.
Koncentrálj!
Koncentrálj!

A Hiroshima Egyetem szakemberei önkéntesek bevonásával végeztek kísérletet. A résztvevőket három csoportra osztották, mindegyiküknek más, koncentrációt igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, például egy lyukon keresztül apró tárgyakat kellett felszedniük anélkül, hogy megérintik a lyuk szélét, vagy egy adott számot megkeresni egy számsorban.

Miután egyszer végrehajtották a feladatokat, aranyos állatokról készült fotókat mutattak nekik, majd még egyszer megcsináltatták velük ugyanazokat a feladatokat. A kísérletet aztán úgy is elvégezték, hogy az állatos képek helyett ételeket ábrázoló fotókat nézegettek az alanyok.

A tárgyfelszedős feladatban a cuki állatos képek végignézését követően a résztvevők átlagosan 44 százalékkal jobban teljesítettek, az időeredményük pedig 12 százalékkal javult. A számsoros feladatban mintegy 16 százalékkal javult a teljesítmény az állatos képek mutatása után, az ételfotók viszont nem idéztek elő változást.

Mindebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a cuki állatos fotók nézegetése javítja a koncentrációt és a teljesítményt, igaz, azt egyelőre nem indokolták részletesen, hogy pontosan milyen módon. Az eredmények mindenesetre meggyőzőek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top