Életmód

Árt a mobil a kapcsolatainknak?

Ha a mobiltelefon látható közelségben van a beszélgetés közben, az a beszélgetőpartnerben rossz érzéseket kelthet – két kutatás eredménye is erre a következtetésre jutott.

Az Essex Egyetem kutatói 37 idegen párt kértek fel, hogy 10 percig beszélgessenek egymással valamilyen érdekes dologról egy különszobában. A csoport egyik felénél egy mobilt, a másik felénél egy notebookot helyeztek az asztalra, félúton a két személy között. A beszélgetések után minden résztvevőt arra kértek, hogy értékeljék a másik fél személyiségét, és árulják el, mennyire tartották szimpatikusnak. Az eredményekből kiderült, hogy azok a párok, akiknél egy telefont tettek az asztalra, negatívabban nyilatkoztak egymásról, és kevésbé tartották valószínűnek, hogy később barátokká válhatnak.
A második kísérletben a körülmények azonosak voltak, csupán a téma mélységét változtatták meg. Ebben az esetben arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a mobil mennyire befolyásolja a kapcsolat intimitását. Az eredmények itt is hasonlóan alakultak. A tudósok szerint a mobiltelefon automatikusan olyan gondolatokat indít el a másik félben, amelyek hatására a beszélgetés során csökken az empátia és a megértés foka. „Mindkét kutatás során bizonyítékokat találtunk arra, hogy a mobiltelefonnak negatív hatása lehet a kapcsolat szorosságára és a beszélgetés minőségére” – magyarázta Andrew Przybylski, a kutatás vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top