Életmód

Hogyan pótold a téli fényhiányt?

Cserélj izzót, menj ki a házból minél korábban, vedd elő a korcsolyád, és készülj minél hamarabb a karácsonyra! Egyszerű trükkök, hogy úrrá legyél a levertségen.

Hogyan pótold a téli fényhiányt?A ködös, esős időben és a hamar leszálló estékben is meg lehet látni a szépséget, de ez nem mindenkinek sikerül. A magyarok tíz százalékát kapja el a téli depresszió élete során legalább egyszer bizonyos vizsgálatok szerint, és közöttük több a nő, mint a férfi. A legtöbb esetben nem kell szakemberhez fordulni, elég, ha változtatunk néhány dolgon. Ehhez adunk pár hasznos tippet.

Száműzd a sötétítőfüggönyt!

„Elsősorban a fényhiányt szoktuk okolni a téli depresszióért, ez ellen magunk is tehetünk például azzal, ha minél több időt töltünk a levegőn – javasolta dr. Battonyai Tünde pszichiáter és életvezetési tanácsadó. – Lehetőleg minél korábban menjünk ki reggel, a kora délelőtti fény nagyon jót tesz, és engedjünk be minél több természetes fényt a lakásba.” Ha például nem lát be a szomszéd, estére sem kell behúzni a sötétítőfüggönyt, így világosabb lesz reggel. Vagy ha van reluxánk, most leszerelhetjük ezt az alattomos porfogót, és talán az sem árt, ha jó alaposan megtisztítjuk az ablakot.

Cserélj izzót!

„A fényterápia nagyon hatásos dolog, de ez nem egyenlő a szoláriummal. Itt teljes spektrumú fényt használnak, ami a napfényhez hasonlít” – magyarázta a szakember. Mi biztos kihasználnánk, ha a szoláriumokhoz hasonló szalonokban vehetnénk fényterápiát az utcáról beesve, de ezt inkább a pszichiátriai osztályokon, rendelőkben kell keresnünk. Nyíltak itthon egyes divatos helyen fényszaunák is, amelyekben több különböző színű fény váltakozik egymással, ez inkább a relaxációt, a stresszoldást segíti, bár létezik olyan infraszauna is, amelyben teljes spektrumú fény világít.

Vagy vehetünk otthoni használatra napfénylámpát, ami ugyanúgy hatásos a fényhiány tüneteinek kezelésére. A természetes fényhez hasonlóan világító égők viszont valóban hasznosak lehetnek.

Hogyan pótold a téli fényhiányt?Csapd be magad!

A reggelek külön megviselhetnek télen, hiszen ahogy kinyitjuk a szemünket, azonnal a szürkeséggel szembesülünk, és inkább hunynánk is vissza rögtön. Ezt a problémát egy egyszerű trükkel száműzhetjük örökre: ha időzítőkapcsolóra dugunk egy kellemes fényű lámpát, és beállítjuk, hogy az ébresztőóra előtt nem sokkal kapcsoljon be. Léteznek olyan ébresztőórák is, amelyek ugyanezen az elven működnek, és a hangok mellett fénnyel is ébresztenek.

Hívj vendégeket!

„Nagyon fontos még, hogy járjunk el társaságba, mert a medve alszik téli álmot, de ha mi gubózunk be, az nem egészséges – magyarázta dr. Battonyai Tünde. – A barátok, a kellemes zenék, a romantikus filmek és minden olyasmi segíthet, ami jólesik, amikor levertebbek vagyunk.”

„Az is nagyon fontos, mit akarunk meglátni a télből – tette hozzá a pszichiáter. – Nagyon sokan belekeseredünk, hogy most itt a tél, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. Rengeteg örömöt tartogat ez az időszak, jönnek az ünnepek, lehet készülődni, szervezhetünk esti összejöveteleket forralt borral. Ha megvan, amit várunk, amire készülünk, akkor sokkal örömtelibb lesz ez az évszak is. Rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle.” Ha viszont minden fortélyt bevetettünk, mégis egyre vacakabbul érezzük magunkat, akkor mindenképpen érdemes segítséget kérni pszichiátertől.

A téli depresszió tünetei

Enyhe depressziónál
– levertség, kedvetlenség
– fáradékonyság
– az alvásigény megnövekedése
– fokozódó étvágy, szénhidrátéhség
– visszahúzódás a társasági élettől

Súlyosabb depressziónál
– negatív gondolatok, amelyek akár az öngyilkossági gondolatokig fokozódhatnak
– ingerlékenység, a feszültség fokozódása
– túlzott aggodalmaskodás, erős félelmek
– üresség érzése, örömtelenség

Szabadulj ki a dobozodból!

Ebben a fényhiányos évszakban a sportolással is rengeteget javíthatunk a hangulatunkon, különösen ha kimozdulunk a négy fal közül. „A szabadtéri sportokat azért is ajánlanám, mert télen sokkal többet ülünk dobozokban – mondta a Nők Lapja Cafénak Wilk Zsófia nordic walking mesteredző, aki a szabadban űzhető téli sportok nagy rajongója. – Reggel elindulunk dolgozni a lakásból, és beülünk egy dobozba, legyen az busz vagy autó, aztán a munkahelyünkön egy másik dobozban töltjük az időt a neon alatt. Az már szerencsés, aki ablakot tud nyitni. Sokan dolgoznak boltban, plázában, vagy más zárt helyen mesterségesen beállított levegőben és fény alatt.”

„Ha ilyenkor sport címszó alatt elmegyünk egy harmadik dobozba, akkor a fizikai hatás ugyan megvan, de mégsem ugyanaz, mint egy parkban vagy hegyen a friss levegőn mozogni, látni, ahogyan sárgulnak a levelek, vagy elszalad előttünk egy mókus – magyarázta az edző. – Nagyon sok ember életéből hiányzik az a plusz, amit ilyenkor a természet ad.”

Nordic walking

Amíg nem esik le a hó, addig bármilyen sportot űzhetünk, amit tavasztól őszig szoktunk. Aki nem bírja, vagy csak nem szereti a futást, az kipróbálhatja például a nordic walkingot. Erre főleg az ötven feletti korosztály kapott rá világszerte, mivel nekik nagyon kevés fajta sportolási lehetőséget kínálnak. „Ők nem szívesen mennek le egy konditerembe a csilivili csajok és tetovált fiúk közé, mert rosszul éreznék magukat és nem is bírnák” – mondta a mesteredző.

„Viszont a nordic walking a 30-as 40-es korosztálynak is nagyon hasznos, hiába az idősebb korosztállyal kapcsolják össze – mondta. – A térd és a gerinc a harmincasoknál is sokszor problémás, és ennek a sportnak az a lényege, hogy deréktól lefelé tehermentesíti az ízületeket, miközben a test izmainak 95 százalékát megmozgatja, mint a sífutás. Ehhez szükséges a helyes technika, testtartás, az előre döntött törzs, a botra való támaszkodás és az aktív karmozgás vállból. Így átmozgatjuk a teljes hátat, vállat, nyakat, tehát nem csak derékig a törzset, mint futásnál, gyaloglásnál.”

Így akár akkora pulzusszámot is elérhetünk, mintha kocognánk, de kevésbé terheljük meg a térdünket és a derekunkat, mintha gyalogolnánk. Ehhez ezért érdemes elmenni egy háromórás edzésre, hogy a helyes technikát elsajátítsuk.

Hogyan pótold a téli fényhiányt?Téli sportok olcsón

A hó már külön vidámságokat tartogat, és hogy ezt kiélvezzük, nem kell feltétlen befizetnünk egy ausztriai síelésre. Az különben is csak egy hét a télből. A nordic walking izgalmasabb 10-20 centis letaposott hóban, vagy eljárhatunk korcsolyázni, és itthon akár az Alföldön is kipróbálhatjuk a sífutást, amihez kétezer forint körül lehet bérelni felszerelést. Ez a fiatalabbaknak az edző szerint még akkor is nagy élmény, ha nem ismerik a technikáját, de azért érdemes megtanulni, hogy meg tudjunk állni, fel tudjunk kelni, és ne ijedjünk meg egy lejtőtől.  

A hótalpazáshoz még ennyi sem kell, csak arra figyeljünk oda, hogy ne menjünk hátrafelé nyitott sarokrögzítővel. „A Börzsönyben, a Mátrában vagy a Budai-hegyekben nagyon szép túrákat lehet csinálni családdal vagy baráti társasággal, és 1500 forintból kikölcsönözhetjük a legjobb minőségű felszerelést hozzá – sorolta a lehetőségeket Wilk Zsófia. – Az Alacsony-Tátrában is csodálatos hótalpas túrákat lehet tenni, és ki lehet kerülni az autópályát, így az sem kerül pluszpénzbe. Komoly kalóriákat égethetünk el vele, mert a havat taposni hasonlóan nehéz, mint mély homokban gyalogolni.”

„Sokáig én is utáltam a telet, amíg meg nem mutatták nekem, hogy télen sem áll meg a sportélet. Azóta úgy állok az ablakban, mint a kisgyerekek, hogy mikor lehet menni sífutni” – érzékeltette saját példáján a téli sportok hasznosságát.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top