Életmód

Születéskor kiderül, kiből lesz kövér gyerek?

Már néhány adat alapján meg lehet mondani, melyik gyereknél számíthatunk később súlyproblémákra – állítják a kutatók.

Az Imperial College London kutatói több mint 4000, 1986-ban született finn gyereket figyeltek meg, valamint átnéztek két korábbi tanulmányt, melyben 1503 olasz, illetve 1032 amerikai gyerek adatai szerepeltek. Arra a megfigyelésre jutottak, hogy már néhány adat alapján meg lehetett mondani, melyik gyereknél várhatók később súlyproblémák. Korábban úgy vélték, hogy a genetikai tényezőknek nagyobb a jelentőségük, ám a mostani vizsgálat azt mutatta ki, hogy az étvágyra is kiható ritka génmutáció csupán tízből egy esetben áll az elhízás hátterében. A képlet felállítása során a szakemberek a gyermek születési súlyát, a szülők testtömegindexét, az egy háztartásban élő személyek számát és az anya hivatásában betöltött státuszát vették figyelembe, valamint azt, hogy az anya a terhesség során dohányzott-e vagy sem. Noha ezek az okok már eddig is ismertek voltak, most először foglalták őket képletbe a szakemberek.
A tanulmányt vezető Philippe Froguel professzor elmondta: az az elképzelés, hogy a kockázati csoportba tartozó gyerekeket időben kiszűrik, nyomon követik, és megfelelő tanácsokkal látják el a szülőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top