Életmód

Így autózz, ha itt a fagy!

A kocsiba üléstől télen sem kell félni, ha jól felkészítjük az autót. De mi történik, ha ezt elmulasztjuk?

Autót tartani már önmagában sem olcsó mulatság, ezért az extra kiadásoktól a legtöbben ódzkodunk. A kocsink téliesítése kifejezetten pénztárcaérzékeny történet, de ha valamin nem érdemes spórolni, akkor az pontosan ez. Nemcsak a saját életünket könnyíthetjük meg a felkészüléssel, hanem általa gondoskodhatunk mások és a saját biztonságunkról is. Az ünnepekben ráadásul sok olyan ember is előveszi a kocsiját a családlátogatások miatt, aki év közben alig használja, még inkább növelve a kockázatot az utakon. Egy rövid kis téli autós rémtörténeten keresztül mutatjuk be, hogy mi az, amit feltétlenül érdemes megtennünk és beszereznünk, mielőtt a mínuszokban kihajtunk az utakra.

Így autózz, ha itt a fagy!

Csak egy példa

Adri hajnalban ébred egy decemberi napon, és aznap külföldre kell utaznia munkaügyben. Pár hete nem használta a kocsiját, de most szüksége van rá. Kint havazik, javában tombolnak a mínuszok. Már az ablakból látja, hogy szélvédőjét hó lepte el. Amikor leér, a kocsi ajtaja egyszerűen nem nyílik, a zár befagyott. Hogy fog így időben odaérni a megbeszélésre?

Így autózz, ha itt a fagy!Tanácsunk: A hasonló esetek megelőzésére nem árt, ha tartunk jégoldó spray-t a téli hónapokban. Ne feledjük, hogy a kocsink kesztyűtartójában tartott aeroszol nem feltétlenül orvosság a zárproblémánkra, ha éppen kívülről nem tudjuk kinyitni az ajtót, ezért ajánlatos a táskánkban vagy a zsebünkben tartani. A ház előtt egy otthonról kihozott seprűvel gond nélkül eltüntethetjük a havat a szélvédőnkről, de ha netán nem otthon vagyunk, akkor nagy segítség lehet, ha a csomagtartóban is tárolunk egy kisebbet.

A hó valahogy lesöpörve, és az autó ajtaja is kinyílt. Viszont a hó alatt odafagyott jég látható az ablaküvegen, ráadásul az ablaktörlők sem akarnak mozdulni: szintén ráfagytak a szélvédőre. Hogy lesz ebből időben odaérkezés?

Tanácsunk: Télen az ablaktörlőket nem árt felállítva tartani, ezzel megelőzve az ehhez hasonló kellemetlen pillanatokat. Az odafagyott jeget le lehet kaparni jégkaparóval (itt kicsit divatozhatunk is, mivel létezik bokszeres, borotvára hasonlító és kesztyűs változat is, ráadásul sok-sok színben), de a szakemberek ezeket kevéssé preferálják, mivel sok apró karcolást okozhatnak az üvegfelületen. Praktikusabb megoldás, ha van kéznél jégoldó folyadék.

Szélvédő letisztítva, indulhat a kocsi. Adrinak a főútra kiérve kezd feltűnni, hogy az autó nem úgy viselkedik alatta, ahogy kéne. Kissé instabil. Ez az ára, hogy spórolásból nem vásárolt téli gumikészletet… A hóesés nem akar abbahagyni, de a városból azért sikerült kievickélni. A kinti sötét úton feltűnik, hogy az autó fényszórója nem úgy világít, ahogy kéne, és a hó miatt amúgy is rosszak a látásviszonyok.

Tanácsunk: Bár a téli gumik darabonkénti ára meglehetősen borsos (kb. 20 000 Ft/darab), ez az a kiadás, amit egyszerűen tilos megspórolni. Autónk sok esetben irányíthatatlanná válhat nélkülük, és kész a baleset. Nálunk ugyan törvényileg nem kötelező a használata, ám ha balesetbe keveredünk, nincs az a bíróság, ami a javunkra ítélne, ha télen nincs a kocsinkon téli garnitúra. A hideg hónapokban a sártól és a havazástól a kocsi fényszórói könnyen erősen koszolódhatnak, ami rontja a látási viszonyokat, ezért ilyenkor érdemes gyakrabban meglátogatni az autómosót. Ez már csak azért is javallott, mert az utakat ilyenkor különféle korróziót okozó anyagokkal tisztítják, ami az autóra ragadva károsítja a karosszériáját, így a mosás már csak ezért is duplán hasznos.

Így autózz, ha itt a fagy!Az utak egyre rosszabbak, egyre lassabban lehet csak haladni. Meredek dombos szakasz következik, amit az autó már nem bír. Hólánccal talán menne a dolog, de nélküle sajnos lehetetlen. Az ablaktörlő folyadék ráfagy a szélvédőre, még lehetetlenebbé téve a kilátást. Adri nem bír a kocsival, és szerencsére alacsony sebességgel, de becsúszik egy út menti árokba. Kész a baj. Pedig egy téli gumi és egy hólánc megoldotta volna a problémát. Telefonon lehet is hívni a segítséget.

Tanácsunk: A már említett hólánc ugyan nem mindenhol kötelező (általában csak egyes útszakaszokon), de gyakran tényleg megoldást jelent az extrém időjárási körülmények közepette, ezért nem árt, ha ott van a csomagtartóban. Az ablakmosó folyadék befagyását úgy előzhetjük meg, ha a hideg hónapok előtt kispricceljük a kocsiban lévő készleteket, és fagyálló szélvédőmosó folyadékra (ezek mínusz húsz fokig simán bírják) cseréljük. A vontatókötél sem árt, ha már arra vágyunk, hogy kihúzzanak a bajból.

Ott ülünk a fűtetlen, egyre inkább kihűlő, lerobbant autónkban, sötét van, és ugyan hívtunk segítséget, ki tudja, mikor érkezik meg. Nem lesz könnyű Adrinak kihúzni itt, de így jár, aki nem készíti fel a kocsiját a télre.

Tanácsunk: Ha az autónkkal messzebbre merészkedünk a lakhelyünktől, mindenképp készítsünk be meleg ruhát, takarót és elemlámpát, hogy egy hasonló vészhelyzet esetén akár több órán keresztül is kitartsunk, amíg megérkezik a segítség!

Amire nagyon vigyázz

Ahhoz, hogy a motort a bejegesedett hűtőfolyadékkal ne vágjuk tropára nem sokkal a beindítás után, a fagyálló (kb. mínusz 25–30 fokig bírja) hűtőfolyadék használata elengedhetetlen, ám ez az összetevő nem kevés balesetet okoz, csak épp nem az utakon. Az elmúlt két évben összesen 183 mérgezéses eset történt amiatt Magyarországon, mert valaki fagyállót vagy téli szélvédőmosó folyadékot ivott. Az ÁNTSZ nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a vegyi anyag súlyos egészségkárosodást okozhat. Az esetek felében az emberek nem tudták, mi van az üvegben, amibe beleittak, és tizenkilenc alkalommal tizennégy éven aluli gyerek volt a vegyi anyag áldozata! Bár a legtöbb fagyálló folyadékot különböző színekben hozzák forgalomba, egy sötét üvegbe áttöltve máris kész a baj. Az ÁNTSZ ezért azt javasolja, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését mindenki bízza szakemberre. Továbbá lehetőleg senki ne tartson otthon etilén-glikol tartalmú fagyálló terméket, de ha mégis, akkor ne olyan helyen tárolja, ahol gyermekek is könnyen hozzáférhetnek – a lakáson kívül ide értendő az autó hátsó ülése alatti rész vagy a kalaptartó – ezek ultraveszélyes helyek!

Ilyen autó kell a nőknek
94 éve vezet autót a 102 éves asszony

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top