Életmód

Alacsony fizetés = magas vérnyomás?

Azoknak az alkalmazottaknak, akik keveset keresnek munkahelyükön, nagyobb az esélyük a magas vérnyomásra – állítják a Kalifornia Egyetem tudósai.

A bérek és a vérnyomás mértéke közötti összefüggés elsősorban a nők, valamint a 25–44 évesek körében volt szembetűnő. Amint arról a tanulmányt készítő J. Paul Leigh, az egyetem professzora beszámolt, a szakembereket is meglepte, hogy az alacsony fizetés éppen azoknál növelte a magas vérnyomás esélyét, akik amúgy nem tartoznak a kockázati csoportba, hiszen a hipertónia főleg az idősek és a férfiak körében gyakori.
A mostani kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a fenti csoportok esetében is érdemes szűrni a magas vérnyomást, ami az Egyesült Államokban nagyjából minden harmadik felnőttet érint, és megfelelő kezelés híján szívbetegséget vagy stroke-ot is okozhat.
A vizsgálat során a szakemberek egy már meglévő adatbázisban szereplő információkra támaszkodtak, mely során 5651 családfőt és annak házastársát követték nyomon három egymást követő időszakban, és többek között azt is megállapították, hogy egy adott személy bérének megduplázása 16 százalékkal csökkentette a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, ám a fiatalok körében ugyanez 25-30, nők esetében pedig már 30-35 százalékos csökkenést eredményezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top