Életmód

Elhízott a férjem – tehetek bármit helyette?

Mi van, ha férjünk bizony már egyáltalán nem úgy néz ki, mint amikor hozzámentünk? Fenyegessük, vagy segítsünk lefogyni? Most akkor mégis számít a külső? Tippek túlsúlyos férjekhez...

A feleségem ultimátumot adott, vagy lefogyok, vagy elhagy! Nem bírja, hogy elhíztam” – írta kétségbeesve a Nők Lapja Café Megsúgom oldalán egy elkeseredett férj. „9 éve vagyunk házasok, és tény, akkor még jó bőrben voltam, de valahogy elhagytam magam. 121 kiló vagyok. Le kéne adnom minimum 30-at.” Ez a bejegyzés lavinát indított, és bizony sokan kiosztották a tanácsra váró férjet.

Elhízott a férjem - tehetek bármit helyette?

„Ne haragudj, de én se tűrném, ha a férjem meghízna. Úgy érezném, becsapott. Én is vigyázok a vonalaimra, mert engem is ilyennek ismert meg a párom, és szeretem annyira, hogy odafigyelek magamra, és próbálom tartani a súlyomat” – írta M a Megsúgom falára. „Ne nyekeregj, ne sajnáltasd magad! Cselekedj!” – írja egy névtelen, elég kemény hangú hozzászóló. Ez viszont CS-nél verte ki a biztosítékot, mert ő azt írja, akkor is elfogadná a párját, ha 330 kiló lenne. „Hol van a megértés  a kapcsolatokból? Mindenki a külsőre megy, szomorú!!!” – teszi hozzá csalódottan.

Úgy tűnik, sok nő jár hasonló cipőben: Zawxla azt írta a tanácsod kérő férjnek, hogy bizony neki ciki a túlsúlyos férje a strandon, persze emiatt nem hagyná el, de azért célozgat más nagy hasú pasikra, hátha a férjének leesik a tantusz.

Mások pedig azt tanácsolják, hogy ne engedjen a zsarolásnak a 120 kilós férfi. „Ha mégis megteszed a feleséged kedvéért, kérj te is nyugodtan hasonló áldozatot cserébe!” – biztatja egy másik hozzászóló.

Hiába kérik

„78 kiló volt a férjem, amikor hozzámentem, tényleg szuper formában volt. Igaz, mikor megkért is volt rajta egy kis felesleg, de nem vészes, és akkor ő járt el úszni, hogy az esküvőn jól nézzen ki – kezdi a történetét a most 36 éves Gabi, aki 10 évvel ezelőtt ment férjhez. – A férjem most már 120 kiló, és hiába kérem, hogy fogyjon le, a füle botját sem mozgatja – teszi hozzá elkeseredetten a fiatal anyuka. – Megmondom őszintén, azért ez eléggé elveszi a kedvem a szextől, és ugyanakkor féltem is, hiszen ekkora súlyfelesleg nem tesz jót a szívének, a testének, én együtt szeretném felnevelni a gyerekeinket, de a férjem nem fogja fel, hogy valójában érte, értünk aggódom.” Gabi szerint a férjét idegesíti, amikor szóvá teszi, hogy nem kéne annyit ennie. „A múltkor egy videón visszanézte magát, és eléggé meglepődött, mert ő nem látja magát olyan rettenetesen elhízottnak, mint amilyen.” Az egyébként fodrászként dolgozó Gabriellának még az esik különösen rosszul, hogy ő vigyáz az alakjára, és csupán öt kilóval több 10 éven és két gyereken túl, mint amikor összeházasodtak, a férje azért néha beszól, hogy ő sem úgy néz ki, mint régen.

A „kappanhájat” elbírja a kapcsolat

És hogy miért híznak el a férjek? Geist Klára, párterapeuta szerint legtöbbször a stresszkezelés megoldatlansága és a nem megfelelő életvezetés miatt. „A fiatal korban »folyton éhes, nagyevő pasik« az anyagcsere életkorral járó lelassulásával, a munkahelyi terhelés miatti mozgásszegény életmóddal és a stresszevéssel híznak – magyarázza a szakpszichológus. – Ilyenkor a kritika, az elhagyással fenyegetés nem segít. Csak ahhoz vezet, hogy önbecsülési gondjai lesznek a férjünknek, és az ezzel kapcsolatos kudarckerülés gyakran »nem érdekel« álcában jelenik meg. Míg egy kis kappanhájat minden kapcsolat elbír, a partner külsejének jelentős változását kevésbé. Ha nem tehet róla, például betegség miatti állapotváltozásról van szó, akkor fontos, hogy önmagunkban is dolgozzunk partnerünk elfogadásán, és más dolgokkal erősítsük a kapcsolatot, például közös élményekkel” – teszi hozzá a párterapeuta.

Elhízott a férjem - tehetek bármit helyette?

 

Nagyon fontos, hogy a párunk ne a kedvünkért akarjon lefogyni, hanem saját maga érezze szükségét, mondjuk az egészsége vagy a potenciája miatt. Ugyanakkor érdemes a kapcsolat érzelmi légkörét is átgondolni. Gyakran a romló kapcsolati légkör jele, ha a másikban minden idegesít: ha úgy gondoljuk, kövér, vagy például rossz az illata. Az is lehet, hogy valamit saját magunkban nem tudunk elviselni és azt vetítjük ki a párunkra.
Geist Klára szakpszichológus szerint fontos, hogy új étkezési szokásokat vezessünk be otthon, segítsük egészséges vacsorával vagy közös sporttal a fogyási tervet.

Titkos hadművelet

„Az első lépés, hogy cseréljük le a kenyereket, liszteket – tanácsolja Nagy Eszter Anna dietetikus, a Nők Lapja Café szakértője. – Ha a férjünk ódzkodik a barna kenyértől, akkor először váltsunk kevert liszttel készült kenyérre, rozsból és teljes őrlésű búzalisztből készült vagy Graham-kenyérre, majd a teljes kiőrlésű kenyérre. A sütéshez, főzéshez pedig használjunk tönkölylisztet, rizslisztet vagy Graham-lisztet.” Ezek mind jó hatással vannak a bélrendszerre, miközben a fehér liszt rossz minőségű szénhidrátot és nagyon sok káros anyagot tartalmaz.

Sokat segíthetünk a párunknak a fogyásban, ha figyelünk arra, hogy sok vizet igyon. „A férfiak kevesebbet isznak, mint a nők, sokszor azért, mert nincs előttük egy pohár víz. Szerezzük egy félliteres poharat, és tegyük a párunk elé” – javasolja Eszter. Figyeljünk arra, hogy ne igyon reggel éhgyomorra kávét. Tudjuk, hogy sokan csinálják ezt, de nagyon árt a gyomornak. „A kávé előtt egy pohár víz vagy gyógytea, és már sokat tettünk a gyomrunk egészségéért.”

Ha ráérünk arra, hogy szendvicset csomagoljunk a párunknak, csempésszünk bele salátalevelet, zöldségeket, használjunk saját készítésű zöldségkrémeket. Persze ehhez tényleg az kell, hogy legyen időnk ezzel foglalkozni.

Apró változtatás, de ezzel is sokat segíthetünk: cseréljük le a köreteket. Fehér rizs helyett a barna rizs vagy vadrizs, de a köles is fantasztikus. Van is pár jó receptötletünk kölesre. „A kölest nagyon jól lehet fűszerezni, és ismerek olyan férjet, aki észre sem vette, hogy azt eszik, és nem rizst” – mondja dietetikus szakértőnk.

Amit pedig talán már sok háztartásban használnak: a fehér cukor helyett tegyünk barnát vagy nyírfacukrot a tartóba, esetleg használjunk inkább mézet. „A nyírfacukor és a fehér között látványra semmi különbség. Itt nemcsak a külalakról, hanem az egészségünkről van szó, ami kétszer olyan fontos” – teszi hozzá dietetikus szakértőnk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top