Életmód

“Anyukám csak kihasznál, mit tegyek?” – A szakértő válaszol

Egy függetlenségre, saját életre vágyó 17 éves lány C. Molnár Emmához fordult segítségért az édesanyjával kialakult rossz kapcsolat miatt. Olvasd el szakértőnk tanácsát.
Ha kérdésed van, ide írhatsz szakértőinknek: psziche@sanomamedia.hu 

Családi gondok
Anyukámmal nem túl fényes a kapcsolatunk, csak kihasznál, és nem enged semmit. Féléves voltam, amikor kettesben odaköltöztünk a nagymamámhoz, mert apukám szerencsejáték-függő volt, ivott, és ha valami nem tetszett neki, akkor vert is minket. Most öten élünk egy háztartásban: a nagymamám, az anyukám (35), a nagyobbik (9) és a kisebbik öcsém (5 és fél), valamint én (17). A két öcsém csak féltestvérem, az apukájuk nem él velünk. Anyukám helyett sokszor én foglalkozom a kicsikkel, amíg ő tévézik vagy cigizik. Mindennap én takarítok, én viszem a testvéremet iskolába, bevásárolok, olykor főzök is. Csakhogy mindez a tanulás rovására megy. Nem dolgozom, mert anyukám nem engedi, ugyanis akkor nem tudok neki otthon segíteni. Mit tegyek, hogy önállósodni tudjak? – mert egyre nehezebben bírom ezt a helyzetet.
Válaszod előre is köszönöm: Betti

„Anyukám csak kihasznál, mit tegyek?” - A szakértő válaszolKedves Betti!
Mélyen megértem azt a tehertételt, amelyről írsz. Sajnos édesanyád valóban pótanyukaként kezel téged, miközben ő maga éli öncélú, sehová sem vezető életét. Látszólag gondtalan, de valójában céltalan, saját pillanatnyi ötletei vezérlik. Ez az „ötletszerűség”, mint leveledből kiderül, nemcsak a mindennapjaira, de kapcsolatteremtéseire is vonatkozik. Nehéz ebben tanácsot adni, de nem azért, mert nincs kiút a helyzetedből. Hiszen ha a család- és ifjúságvédelmi helyi szervezethez fordulsz, akkor ott találkozhatsz olyan szakemberekkel, elsősorban szociális munkással, pszichopedagógussal, akiknek pont az a feladatuk, hogy a rendezetlen családi szituációkat behatóan kezeljék. Nemcsak a szakértelmük, de a jogkörük is megvan ahhoz, hogy segítsenek neked és családtagjaidnak. A gondot inkább ott látom, hogy te vagy a legfelelősségteljesebb a családodban. A rád ruházott pótanyai szereppel teljesen azonosultál, magadévá tetted. Attól is tarthatsz, hogy ha elindulsz a saját utadon – tanulás, munka stb. –, akkor mi lesz a nagymamáddal, a testvéreiddel. Ez a nagyfokú felelősségvállalás többszörösen meghaladja az életkorodtól elvárhatót, és ez a legfőbb akadálya annak, hogy lépj. Lépés alatt azt értem, hogy a helyi Családsegítő Központhoz fordulj. Remélem, hogy elérnek hozzád szavaim, és valóban kérsz segítséget ebben a nehéz élethelyzetben, amely csak egyre nehezebbé fog válni, ahogy idősödnek a testvéreid, és benned jogosan erősödni fog egy saját élet iránti vágy. Őszintén kívánok neked bátorságot és sikert a benned feszülő változtatási igényhez!

Kezdd újra! Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top