Életmód

Kókuszolaj: a bőrszépítő egzotikum

Kívül és belül egyaránt hatásos ez a kellemes, semleges ízű és illatú növényi zsír. A kókuszolajat már évezredek óta használják, hazánkban is egyre jobban kezd elterjedni.

A kókuszolaj (vagy kókuszvaj) a kevés törődést igénylő, az időjárás változásait is jól tűrő kókuszpálma terméséből készül. A kókuszolajat nedves vagy száraz eljárással is elő lehet állítani (előbbinél a nyers kókuszhúsból nyerik ki az olajat, míg az utóbbinál előbb megszárítják). Akárcsak az olívaolajnál, a kókuszolajnál is megkülönböztethetünk minőségi szinteket, a legalacsonyabbra a kopramaradékból sajtolt, aromákkal dúsított olajat tartják.

Kókuszolaj: a bőrszépítő egzotikum


Olaj, vaj vagy zsír?

A kókuszolaj 24-25 fokon válik folyékony halmazállapotúvá, ennél hidegebben szilárd, vajszerű, jól kenhető anyag. Mivel 91%-a telített zsírsav, meglehetősen stabil, így igen nagy hőmérsékletre is felhevíthető anélkül, hogy oxidálódna. A kókuszolajban található telített zsírsavak csökkentik a káros koleszterin szintjét és növelik azokét, melyek pozitívan hatnak a testünkre. A kókuszolajban található laurinsav hozzájárul ahhoz, hogy az erek rugalmasak maradjanak. A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési zsír, mely nem avasodik meg és nem bomlik el hő hatására, így nem képződnek benne transzzsírok.

Bőrszépítő csodaszer

Ahol a kókuszpálma őshonos, ott évezredek óta használják a kókuszvajat test-, arc- és hajápolásra, az elmúlt évtizedekben pedig Nyugat-Európában és hazánkban is egyre jobban elterjedt. Népszerűségét sokféle felhasználási módjának és viszonylag kedvező árának köszönheti.

A kókuszolaj az egyik leghatásosabb testápoló, és a szappanok, testápolók egyik leggyakoribb alapanyaga. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, így regenerálja a bőr sejtjeit és puhává teszi a bőrfelszínt. A telített zsírok pedig belülről hidratálják a száraz bőrt és nem engedik, hogy kiszáradjon. Ha valakinek kicserepesedett az ajka, akkor is érdemes némi kókuszvajjal bekennie, de az érdes, száraz sarokra és könyökre is alkalmazhatjuk. Az érettebb bőrűeknek is érdemes kókuszolajjal ápolniuk az arcukat: a kókuszvajnak ugyanis magas az antioxidáns-tartalma, így védi a bőrt, ráadásul hatékonyan vissza is pótolja az elveszített lipideket, ennek köszönhetően az arc puhábbnak, teltebbnek, így fiatalabbnak látszik. Pattanásos bőrre is kiváló – használatával nem lesz még zsírosabb a bőr!

A napsugárzás, a hajszárító és hajvasaló, a légkondicionáló, a különböző hajformázó szerek, valamint a szmogos levegő nagy mértékben szárítják a hajat és a fejbőrt. Ettől a haj szálkás, töredezett, sprőd, fénytelen lesz, a fejbőr pedig viszkethet, korpásodhat. A kókuszolaj azonban ezekre is, hiszen nagyszerűen táplálja a hajat és a fejbőrt. Alkalmazásával a haj fényesebb, puhább és erősebb lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top