Életmód

Lehelettesztet végeznének a kismamákon

A szülésznők felháborodtak a javaslaton.

A  brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szakemberei azt javasolják, hogy a terhességi tanácsadások alkalmával végezzenek lehelettesztet a kismamákon, hogy kiderítsék, dohányoznak-e, és ha igen, ajánljanak nekik segítséget a leszokásban.

A statisztikák szerint a várandós nők 21 százaléka dohányzik, ami növeli annak kockázatát, hogy gyermekük kis születési súllyal jön a világra, illetve más, komoly egészségügyi problémákat is okozhat. A leheletteszt célja az lenne, hogy minél inkább csökkenjen a dohányzó kismamák száma.

Lehelettesztet végeznének a kismamákon

Bár a teszt egyelőre nem lenne kötelező, a szülésznők szerint még így is felesleges nyomást gyakorolna rájuk, rontaná a kismamákkal ápolt kapcsolatot, és sokakat egyenesen távol tartana a tanácsadásoktól.

„Ez felháborító! Rendben van, ha a várandós nők úgy döntenek, hogy segítséget kérnek a dohányzásról való leszokáshoz, de nem a szülésznők dolga, hogy megmondják nekik, mit tehetnek és mit nem” – fejtette ki véleményét egy brit lapban egy szülésznő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top