Életmód

Felhőszakadás és akár 30 fok a hosszú hétvégén

Felhőszakadással és heves zivatarokkal kezdődik a pünkösdi hosszú hétvége, többfelé megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat a szél, de a melegebb helyeken 30 fok körüli maximumokra is számítani lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Pénteken a rövid napos időszakok mellett erősen felhős lesz az ég. Többfelé várható zápor, zivatar. Különösen a délutáni, esti órákban az ország déli felén intenzívebb zivatar is kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 17 Celsius-fok között alakul, napközben 22–28 fokig melegedhet a levegő.
A napsütéses területeken az UV sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Ezzel együtt viszont péntekre a várható heves zivatarok miatt tizenkét megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Vagyis pénteken az ország nagy részén arra kell készülni, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Szombaton fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet. A nap első felében északkeleten lehet még szórványosan zápor, zivatar, majd ott is több órára kisüt a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű, a maximumok 23 és 26 fok között alakulnak.

Vasárnap sok lesz a napsütés, estefelé nyugaton és északon lehet helyenként zápor, zivatar. A  hőmérsékleti minimum 8 és 14 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között alakul.

Pénteken a zivatarok környezetében a légköri paraméterek ugrásszerűen változnak, erre a szervezetünknek hirtelen kell reagálnia. Gyors alkalmazkodóképesség hiányában főképp a keringési rendszer betegségeiben szenvedők körében léphetnek fel panaszok, szédülés, rosszullét, légszomj jelentkezhetnek. Az asztmásokat is megviselheti a viharos időjárás, a rohamaik fokozódhatnak. Nekik és a szívbetegeknek a Meteo Klinika meteogyógyásza azt ajánlja, hogy töltsék a napjukat pihenéssel, és inkább tartózkodjanak zárt térben, ha tehetik. A teendőiket halasszák el, a hétvége nyugalmasabb időjárása például már fizikai munkavégzésre alkalmasabb napokat kínál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top