Életmód

Fanatic jump – az új fitneszőrület

Önfeledt szórakozás és sport egyszerre, rengeteg kalóriaégetéssel, ráadásul kínzó izomláz nélkül másnap. Létezhet ilyen? Vendégszerkesztőnk kipróbálta, és: IGEN!

Imádom a sportokat… de általában csak nézni. Sok mindent kipróbáltam már az életben, de valamiért egyik mozgásformánál sem tudtam hosszú távon megmaradni. Az otthoni tornával is próbálkoztam, aminek az lett a vége, hogy az első fárasztó művelet után vagy feladtam, vagy folyamatosan elcsaltam a feladatokat, majd pár nap után végleg abba is hagytam. Összegezve, ezen a téren nem vagyok egy kitartó típus, és soha nem gondoltam volna, hogy egyszer rálelek arra a mozgásformára, amit nekem találtak ki. De most Barbi megmutatta, hogy a sportnak és nekem még mindig van esélyünk…

Fanatic Jump - az új őrület

További képekért kattints a fotóra!

Mielőtt kipróbáltam, annyit tudtam csak róla, hogy egy körülbelül egy méter átmérőjű trambulint kap mindenki, amin az ugrálás, illetve az aerobik-szerű mozgás történik. Mivel egyedül nem mertem elmenni, elvittem magammal a barátnőmet is. A fő félelmem az volt, hogy mi lesz majd, ha egy óra trambulinozás után leszállok? Mit csinálok, ha annyira fogok szédülni, hogy nehezemre fog esni a járás is? És hogy fogok tudni elaludni? Hiszen amikor a Balaton vagy a tenger erősen hullámzik, egy fürdés után napokig úgy érzem, hogy az egész testem „hullámzik”. És ez nem valami jó érzés… A barátnőm pedig attól tartott, hogy valamelyik mozdulatnál leesik majd a trambulinról, vagy nem fog tudni olyan intenzíven mozogni egy órán keresztül.

Fanatic Jump - az új őrület

Pár perces bemelegítést követően kezdődött az óra, amikor Barbi feltekerte a hangerőt, és neki is láttunk a szórakoztató, bulis edzésnek. Az óra folyamán fokozatosan egy koreográfiát építettünk fel, majd azt ismételtük, ami valóban minden testrészünket megmozgatta. Körülbelül 15 perc elteltével ütköztek ki rajtam az első izzadságcseppek, ezek a végére megsokszorozódtak, szó szerint folyt rólam a víz, de mégsem éreztem azt, hogy mozdulni sem bírok. Közben volt egy kis erősítés is – ami nem épp a kedvencem, de ilyen formában még ezt is ki lehetett bírni – és a végén a levezető nyújtások. Minden, de tényleg minden a trambulinon zajlott, és így semmilyen mozdulat nem tűnt nehéznek. Azt azért be kell vallanom, hogy első alkalom lévén, nem igazán tudtuk felvenni a ritmust, és a barátnőmmel együtt minimum egy ütem lemaradásban voltunk az elején, de ez egyáltalán nem volt zavaró. Fantasztikus érzés volt, hogy úgy égettem a zsírt, hogy minden percét élveztem – tulajdonképpen olyan volt, mint ha táncolnék – nem éreztem izomfájdalmat, és amikor vége lett, az első gondolatom az volt, hogy mikor lesz a következő óra…

De mi ez az egész?

Fanatic Jump - az új őrület A Fanatic jump kitalálója Rizmayer Beatrix, aki egy külföldi továbbképzésen találkozott az eszközzel, plusz otthonában a gyermekeivel is ugrált óriástrambulinon. Ezek után látta meg ebben a fantáziát. „Kortól, nemtől függetlenül mindenki részt vehet az órákon, mivel a lépések és a kombinációk alacsony és magas verzióban végezhetők, rugalmassága pedig kíméli az ízületeket – mondja Csűrös Barbi, a Síva Fitness oktatója. – A kicsik ösztönösen hajtják végre a gyakorlatokat, hiszen alapvetően bennük van az ugrálási vágy, fizikailag jól terhelhetők, és a módszer játékossága miatt könnyedén vehetők rá a mozgásra. A felnőttek egy része a fogyás miatt jár le az órákra, hiszen aerob-dinamikus jellegű óratípus, míg mások egyszerűen azért, mert élvezik. Egy kicsit visszatérhetünk a gyerekkorunkba, mindenki felszabadul az óra alatt és mosolygósan megy haza.”

Megéri?

Oké, élvezetes a dolog, de vajon milyen testrészeket mozgat meg? Barbi megnyugtat minket: „Az egész testet átmozgatja, nincs olyan izom, ami az óra alatt ne dolgozna. Mivel a felület instabil, fontos szerepet játszanak a gerincstabilizáló izmok. A szervezet a mozgásformához nem tud hozzászokni, mivel a test állandóan egyensúlyra törekszik, így minden mozdulatra új ingert kap. Ezért a fejlődés folyamatos. Az „ugrálós aerobik” fejleszti az állóképességet, erősíti az ízületi és szalagrendszert, javítja a koordinációt, csökkenti a testzsírszázalékot, edzi az érrendszert, javítja a tüdőkapacitást, és nem utolsósorban nagy adag életenergiával tölt fel. Jó-jó, élvezetes és még meg is mozgat – de lehet-e fogyni vele? „Egy edzés 60 perc, ami alatt mintegy 700-800 kalóriát lehet elégetni” – mondja Barbi.

 Ugrálás a minitrambulinon

– 11x gyorsabban égeti a kalóriákat, mint a séta;
– 5x gyorsabban, mint az úszás;
– 3x gyorsabban, mint a futás, mivel a test összes sejtje egy időben használ fel energiát.

Mindössze napi 2×15 perces edzés elegendő!

Félelmeink is hiábavalónak bizonyultak, ugyanis egyikünk sem esett le, nem is szédült el, de még aludni is rég aludtunk olyan jót, mint az edzés utáni este. És hogy milyen volt a másnap? Nekem semmi izomláz, barátnőmnek minimális.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top