Életmód

A városi lét megzavarhatja biológiai óránkat

Az emberek és az állatok biológiai órájára is jelentős hatást gyakorolhat a városi élet – állítja egy új kutatás.

A német Max Planck Ornitológiai Intézet és a skóciai Glasgow Egyetem kutatásában feketerigók napi biológiai óráját vizsgálták Dél-Németországban vidéken és városokban. A kísérlethez hím feketerigókat fogtak be Münchenben és a környező erdőkben. A madarakat könnyű rádiós jeladóval szerelték fel, ami tíz napig mérte aktivitásuk szintjét, mielőtt újra befogták az állatokat. Ezt követően fénymentes és hangszigetelt kamrákba helyezték a rigókat, és állandó körülmények mellett monitorozták őket.
Az eredmények azt mutatták, hogy a városi madarak átlagosan 30 perccel hajnal előtt megkezdték napi tevékenységüket, míg az erdei madarak csak a napfelkeltével ébredtek. A városi rigók ráadásul körülbelül kilenc perccel később fejezték be a napjukat, ami azt jelenti, hogy mintegy 40 perccel hosszabb ideig aktívak naponta, mint erdei társaik. A szakértők úgy vélik, hogy a különbséget a mesterséges fény és a fokozott zajszint okozhatták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top