Napi négy csésze cukormentes zöld tea elfogyasztásával fokozhatók az anyagcsere-folyamatok. A zöld tea titka az EGCG nevű vegyületben rejlik, amely egy rendkívül erős antioxidáns. Az EGCG, vagyis epigallokatekin-gallát képes gyorsítani a zsíranyagcserét, emellett csökkenti a vércukor- és vérzsírszintet is, ezzel enyhíti az éhségérzetet is. Kutatások szerint az EGCG úgy hat, hogy lejjebb viszi az inzulinszerű növekedési faktorok szintjét a még nem kifejlett zsírsejtekben, így nem engedi őket megnőni – ezzel is gátolja a hízást és segíti a fogyást.
Fotó megosztása:
A tejtermékek, legyen szó tejről, joghurtról, kefirről, túróról, mind gazdagok fehérjében, valamint kalciumban és D-vitaminban. Ezek az összetevők pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy izmaink mennyiségét és állapotát fenn tudjuk tartani, így az izmok energiafelhasználásának fokozásával anyagcserénk is gyorsabb lesz.
Fotó megosztása:
A sovány húsok magas fehérjetartalmuknak köszönhetően fejtenek ki termogén hatást. Ennek oka, hogy a proteinek lebontása és megemésztése több energiát vesz igénybe, mint más tápanyagoké. Emellett a fehérjebevitel mellett szól az is, hogy az ilyen ételek elfogyasztása után a lassabb emésztés miatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak, így kevésbé sóvárgunk további finomságok után. A fehérjék ráadásul az izmok építését is segítik, ezek pedig magasabb energiaigényük miatt fokozzák az anyagcserét, és jelentős kalóriamennyiségtől szabadítanak meg minket.
Fotó megosztása:
Ha nem feldolgozott élelmiszereket és egyszerű gabonákat fogyasztunk, hanem teljes kiőrlésű gabonaféléket, a testünk kétszer annyi kalóriát éget majd el, miközben lebontja és megemészti őket. A teljes kiőrlésű gabonák, például a rostban gazdag zabpehely vagy barna rizs fogyasztása nemcsak a farkaséhséget és a falásrohamokat segít elkerülni, hanem az emésztést is javítja. Ennek oka, hogy ezek a gabonák lassan szívódnak fel, így tovább tartják működésben az anyagcserét, emellett pedig hosszan képesek energiával ellátni a szervezetet.
Fotó megosztása:
Igen, a jó öreg káposztaleves-kúra. Többször is alkalmazhatjuk, de mindig csak egy-egy hétre, mert hosszabb távon hiánytüneteket okozhat. A káposztának magas az A-, B- és C-vitamin-tartalma. Van benne kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas és folsav is. Magas rostanyag-tartalmának köszönhetőn serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, tisztító hatást fejt ki és erősíti az immunrendszert. Egy nagy adag levest kell készítenünk belőle – akár más zöldségekkel társítva –, ebből aztán annyit ehetünk, amennyi belénk fér. Már néhány nap után könnyebbnek érezzük magunkat tőle, a legfanatikusabbak állítják: napi egy kilót fogynak vele.
Fotó megosztása:
Ez a hüvelyes zöldség magas vastartalmának köszönhetően képes jótékony hatást gyakorolni az anyagcserére. A szervezet, így az anyagcsere ugyanis nem tud megfelelő hatékonysággal működni, ha valamiből hiányt szenved, a vas pedig nélkülözhetetlen ásványi anyag minden ember számára. A tápanyaghiány lelassítja az emésztést és az anyagcserét, a szervezet ugyanis ilyenkor minél tovább igyekszik bent tartani a bevitt ételeket, és minden elfogyasztott táplálékból igyekszik „kifacsarni” a számára szükséges létfontosságú tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat. Lencse rendszeres fogyasztásával azonban fel tudjuk tölteni vasraktárainkat, így szervezetünk a megfelelő mennyiségű vas segítségével teljes hatékonysággal tud működni, és az anyagcsere-folyamatok is fel tudnak gyorsulni.
Fotó megosztása:
Amikor bekapunk egy falat csípős paprikát, hamar szétárad a forróság a szánkban, majd az egész testünkben. Ez a hatás a kapszaicin elnevezésű komponensnek köszönhető, amely ingerli a szájban lévő hőérzékelő idegvégződéseket, emellett serkenti a vérkeringést és az emésztőnedvek kiválasztását, így képes fokozni az anyagcsere működését. A kapszaicin ezen kívül a szövetekben található zsírsejtekre is hatással van, arra készteti őket, hogy leépítsék önmagukat, ezzel hozzájárul a fogyáshoz is.
Fotó megosztása:
Ezt a gyümölcsöt már a dél-amerikai indiánok is lelkesen fogyasztották élénkítő, vízhajtó, emésztést segítő, tisztító hatása miatt. Rostjaival segíti a gyomorműködést, bromelain nevű enzimje pedig az emésztésre van jó hatással. A bromelain igazi zsírégető, fehérjeemésztő, szinte leolvasztja a zsírpárnákat. Mivel az ananász a legrostosabb gyümölcs, gyomrunknak igen sok energiát kell elhasználnia, mire feldolgozza. Sok kalória fogy tehát, viszont tízdekánként csak 35 kerül be!
Fotó megosztása: