Életmód

Illatod árulkodhat személyiségedről

Egy jól megválasztott parfüm segíthet bevonzani a szerelmet, sikerre vinni egy tárgyalást vagy enyhíteni a fájdalomérzetet. De akár vásárlásra is ösztönözhet. Sőt az illatok ismerete a füllentés leleplezésében is jó szolgálatot tehet.

Az aprócska, kecses üvegek elegánsan sorakoznak a polcokon Zólyomi Zsolt parfümériájában. Belépve olyan illatáradat fogad, hogy nem is tudom, melyik készítménybe szippantsak. Míg hazánk ismert Orrára várok, egy beszélgetés vonja el a figyelmem a színes fiolákról. „A barátnőm magas, hosszú barna haja van, 34 éves, és a szülinapján szeretném meglepni egy olyan parfümmel, ami a lelkét is ápolja a szakítása után” – szól a különleges kívánság egy vásárlótól. Zsolt ezen egyáltalán nem lepődik meg, de hozzáteszi, ennél egy kicsit többet kellene tudnia a hölgyről, hogy személyre szabott parfümöt ajánlhasson neki. Ekkor jut eszembe az Egy asszony illata című film, amelyben Al Pacino egy vak férfit alakít, és egy nőről csupán az illata alapján megmondja a korát és leírja a külsejét. Ez akkor oda-vissza működik! De vajon bárki megtanulhatja az illatokat és a személyiségvonásokat összekapcsolni?

Illatod árulkodhat személyiségedről

 

Orrleckék az alapoktól

„Az illatok felismerésére szinte mindenki képes. Csak gyakorolni kell – mondja Zsolt. – A mai napig minden reggel az az első feladatom, hogy találomra öt eszenciát megszagolok, és anélkül, hogy tudnám, mi az, beazonosítom. Így tartom ezeket frissen a memóriámban. Ehhez a gyakorlathoz azonban nem kell laboratóriumi minta, fűszerekkel is lehet tanulni. És ha már profi szinten megy például a szerecsendió, a fahéj, a csokoládé, a cukor és egyéb finomságok felismerése, akkor érdemes ellátogatni egy bortúrára. Fantasztikus élmény lesz az édes nedűk kóstolgatása úgy, hogy beleszippantva felismered a konyhai csodaszerek aromáit. Itt kezdődik a mennyei borok lassú, élvezetes ízlelgetése!” De hiszen ugyanez igaz az emberekre is! Akikkel együtt élünk, azoknak a haját és a bőrét nemcsak tapintás alapján ismerjük fel, hanem az illatukról is. „Sőt megérezzük, ha boldogok, szorongnak vagy füllentenek – fűzi hozzá Zsolt. – És nem feltétlenül a nyirkos tenyerük árulja el őket, hanem a megváltozott illatuk. Ezek az élmények örökre belénk vésődnek. Ha első szerelmünk parfümjét megérezzük valakin, rögtön párhuzamot vonunk a két ember között.” Tehát ha tudatosan memorizáljuk és kategorizáljuk a bennünket körülvevő illatokat, azokat különböző élményekhez, személyekhez, érzésekhez kapcsoljuk, olyanok leszünk, mint egy jó pszichológus. Ezt végiggondolva zavarba is jövök, hiszen akkor Zsolt előtt nyitott könyv vagyok.

Emlékek illata

„Imádok például színházba járni, és a szünetben a nézők közt elvegyülni. Megérzem a párokról, hogy szeretik-e egymást, vagy inkább a szeretőjük után vágyakoznak. De gyakran csatangolok az utcákon is, képes vagyok egy-egy új illat megismerése érdekében kilométereket megtenni, követni az embereket – meséli élményeit Zsolt. – Kicsit olyan ez, mint a Parfüm című filmben, amikor a főszereplő napokon át gyalogol, és a levegőt nyomozókutyaként szimatolja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akinek az illata megérintette.” Ahogy hallgatom, szörnyű gyilkosságok filmkockái peregnek előttem. Látom a sötét, 18. századi párizsi sikátorokat, a rizsporos parókát viselő úriembereket és a kiszolgáltatott utcalányokat. Szinte érzem a főszereplő fő művét, a cseppnyi fiolába rejtett illatot, ami bár több nő halálát kívánta, megnyitotta az emberek szívét. Amikor apró papírcsíkokon mintákat hoz nekem Zsolt, máris új élmények, érzelmek törnek felszínre. Anyukám simogatása, apa ölelése, a szerelmem csókja, a könyvek illata, a kedvenc gyümölcsöm zamata, és még hosszan sorolhatnám. Olyan, mint egy gyorsan lapozott képregény, ami egyre csak bővül és egyre szebb. Valóban ilyen egyszerű lenne kizökkenni a stresszes jelenből? Csak a megfelelő illat kell hozzá, és mint a filmben, rózsaszínben fogom látni a világot?

Egy csepp manipuláció

„Nem véletlen, hogy egyre több cég gyárt a finom kozmetikumok mellett aromagyertyákat, légfrissítőket, eszenciákkal átitatott párnácskákat. Ezek ugyanis segítik a relaxálást és a nyugodt, harmonikus környezet megteremtését. Nem is gondolnánk, de a döntéseinket is az illatok határozzák meg. Kétezerszer többszörösen befolyásolnak bennünket, mint a tudatos énünk. Sok üzletember például egy-egy fontos tárgyalása előtt kér tőlem parfümöt, hogy a megbeszélés sikeres legyen, úgy alakuljon, ahogy szeretné.” Persze ez már nem tetszik nekem, és rögtön ellenérveket sorakoztatok. Ugyanolyan manipulációnak tartom ezt, mint a fehérneműüzletekből, pékségekből áradó „gyere be, és vásárolj!” csalfa illatfelhőket, melyek az orrunkon át támadnak. Rögtön rá is vágom, hogy engem biztos nem lehetne így befolyásolni. „Senkit nem is szeretnék – nyugtat meg Zsolt. – Abban azonban biztos egyetértünk, hogy a megfelelő illat viselésével mindenki magabiztosabbnak, energikusabbnak és szebbnek érzi magát. Ez pedig már fél siker egy üzleti megbeszélés során, akárcsak a szerelmi életünk egyengetésében. Számtalan példa igazolja ezt. Jó látni, amikor a barátaim a segítségemmel megtalálják a párjukat, és szerelmesek lesznek, családot alapítanak. Ha ehhez egy csepp parfüm kell, akkor miért ne? Fantasztikus élmény volt az is, amikor egy ismert magyar cég arra kért fel, hogy új italának bevezető kampányakor illatosítsam be először a sajtótájékoztató helyszínét, majd a Liszt Ferenc repteret úgy, hogy ez a kínáló pulthoz csalogassa az embereket. És működött! Sok vendégem pedig azért tér be újra és újra hozzám, hogy a megfelelő illattal a vendégköre komfortérzetét, vagy fogorvosként páciensei fájdalomküszöbét emelhesse.” A megérzéseim eddig is jól működtek, csak nem mindig tudtam, hogyan fordíthatom ezeket a javamra. Ebben most már az orrom is garantáltan segíteni fog, mert megtanultam pár trükköt, hogyan kapcsoljam össze az embereket és a különböző helyzeteket az illatokkal. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy érzékszerveink fejlesztésével közelebb kerülhetünk magunkhoz, lelki békénk megteremtéséhez.

Tükörképem a párom - Szendi Gábor írásaInterjúnk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
  • Érzelmek rabjai
  • Fogbetegségek lelki üzenetei
  • Terézapu története
  • Visszakapott szenvedély
  • Féltékenység – A szeretet vagy az önzés jele?
  • Gondtalan generáció – Hogyan neveljünk boldog gyereket?
  • A csend hangjai – Háromnapos elvonuláson jártunk

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top