Életmód

Nippon zengo, sepaktakraw, tamburello – ha unod az aerobikot

Lehet-e nőiesen karatézni? Alkalmas-e az ősi ázsiai labdajátékhoz az európai testfelépítés? Milyen érzés csörgődobbal labdázni? Kipróbáltuk.

A legújabb küzdősport-aerobik

Nippon zengo

Nippon zengo, Sepaktakraw, Tamburello - ha unod az aerobikotAz ősi Kyokushin karate nem épp a legszelídebb válfaja a harcművészeteknek, a fekete öves mesterek most mégis egy kifejezetten nők számára művelhető változatot dolgoztak ki. Hogy lehet-e finoman és nőiesen ütni, vágni, rúgni? Nos, ezt a sportágat művészlelkeknek nem ajánljuk, ha azonban a hatékony alakformálás a célod, és egy olyan dinamikus mozgásformát keresel, melynek ősi kultúrája is van, akkor a legújabb küzdősport-aerobik izgalmas kihívás lesz a számodra. Harcos amazonok, figyelem! A nippon zengo az egyik legkeményebb aerobik. Ahhoz, hogy végigcsináld, komoly erőnléti állapot és igazi küzdőszellem szükséges, hiszen e sport művelői a leggyorsabb, a legkeményebb és a leghatékonyabb mozdulatokra törekszenek. És hogy én hány percig bírtam? Azt inkább nem árulom el…

A csörgődobtenisz

Tamburello

Nippon zengo, Sepaktakraw, Tamburello - ha unod az aerobikotA tamburello egy olasz eredetű ütős labdajáték, ami több száz éves hagyománnyal rendelkezik. E tradicionális sportot a várfalakon játszották, és mindmáig tartanak versenyeket a történelmi helyszíneken. A játékot egy csörgődobra hasonlító ütővel kell játszani, ami elsőre szokatlan, hiszen nincsen nyele, mint ahogy azt a tenisz, tollaslabda, vagy akár a pingpong esetében megszoktuk. Ennek köszönhetően aztán jobban oda kell nyúlni a labdáért, többet kell futni, nagyobbat kell ugrani: egyszóval jól megmozgat. A versenyeken a játékosok gurulnak, vetődnek, olykor spárgáznak is, hogy elérjék a labdát. Ez a jópofa sport itthon még újdonságnak számít, Olaszországban viszont a tenisz konkurenciája, mivel sokak számára nagyobb élmény csapatban játszani, mint párban.

Célozz pontosan!

Footgolf

Nippon zengo, Sepaktakraw, Tamburello - ha unod az aerobikotA következő pályán érdekes öltözetű férfi fogad. A sapkája és a zoknija hagyományos golfegyenruhának megfelelő, a pólója azonban stílusában inkább focistamezre emlékeztet. Rögtön kiderül, hogy ez nem véletlen, hiszen a footgolf a foci és a golf párosításából született új sportág. Négyfős csapatok játsszák, hivatalos golf- vagy speciális footgolfpályán. Golfütő helyett lábbal kell rúgni a labda méretű golyót, és a lehető legkevesebb érintéssel a célponthoz juttatni. Az alkalmi, zsebkendő méretű standon nincs lehetőségem túl nagy rúgásokra, de mint megtudom, ebben a sportban nem is ez a fő cél, hanem a pontos célzás. Éppen ezért focisták körében egyre népszerűbb, de szabadidős családi vagy baráti programnak is kitűnő.

Győz a tervezés

Szituációs lövészet

Nippon zengo, Sepaktakraw, Tamburello - ha unod az aerobikot„Stratégia, gyorsaság, összpontosítás: csak akkor győzhetsz, ha mindháromban jó vagy” – kezdi a felkészítésemet Gecsei Márton, az Airsoft SE elnöke. Mivel ez a sport mindig más és más helyzetek elé állítja a játékosokat, a technikai tudáson túl szellemi és fizikai felkészültségre is szükség van. A helyszínen felállított pályákon vannak bukó, statikus és mozgó célok, melyeket a megadott szabályok szerint kell leküzdeni, illetve „nem fenyegető célok” is, melyekre tilos lövést leadni. A feladat megkezdése előtt a résztvevők megkapják a pályaleírást, és arról is a tájékoztatást, hogy melyik objektumot hányszor kell eltalálni, hogy az pontot érjen. Ekkor kezdődik a stratégiai tervezés, azaz a legkevesebb időt igénylő, optimális végrehajtási sorrend felállítása. Mivel életemben először tartok pisztolyt a kezemben, ehhez kapok egy kis segítséget, aztán jönnek a súgások is – ugyanis azonnal elfelejtettem, hogy melyik célpontot hányszor kell lelőni –, de ennyi könnyítés jár egy lelkes újoncnak.

„Rúgd a rattant!”

Sepaktakraw

Nippon zengo, Sepaktakraw, Tamburello - ha unod az aerobikotRepül a labda, láb a fej felett, kitekert pózokban passzolnak a játékosok. Az 500 éves ázsiai csapatjáték őshonos helyszínein, Malajziában, Szingapúrban, Laoszban, Vietnamban és Indonéziában legalábbis így művelik ezt a fura, lábtenisz és röplabda ötvözetének tűnő játékot. Itt bármilyen testrésszel lehet érinteni a labdát, kivéve a kezeket. Éppen ezért a játékosok néha olyan magasra repülnek, a lábukkal ott rúgnak, ahol a röplabdázók sáncolnak. A meccseken olyan látványos, akrobatikus ugrásokat is alkalmaznak, mint a szaltó, az ollózás, tengely körüli forgással való labdaleütés, vagy a vízszintes pörgéssel történő leütés. Ezeket a technikákat az ázsiainál jóval merevebb izomzatú európai ember kevésbé tudja alkalmazni – ezt mi is tapasztaltuk –, de a játék élvezetéből ez semmit nem vont le. Mi darabosan, mereven, lomhán, néha a labda elől menekülve is nagyon élveztük.

Köszönjük a Nagy Sportágválasztó rendezvény szervezőinek segítségét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top