Életmód

6 érv a Nia mellett

Ha már régóta keresel egy olyan mozgásformát, amely változatos, a szívedhez és a lelkedhez is szól, közben még karcsúsít is, akkor a Nia-módszert neked találták ki. Miért? Van rá hat indokunk.

1. Sikerének titka a mozgás élvezete.
Kövessük a kellemes érzés alapelvét: ha jól érezzük magunkat a választott edzésforma közben, csináljuk, de ha nem, hagyjuk abba. Amikor szeretkezünk, általában az élvezet miatt tesszük, nem az utódnemzés hajt. A mozgásnál is hasonló a helyzet. A legtöbb mozdulatot azért hajtjuk végre, mert jó érzést kelt. A fittség csupán a mozgás mellékterméke, ugyanúgy, ahogy az utódok a szex melléktermékei.

2. Egész lényünket formálja, nem csupán a testünket.
Mindazok a gyakorlatok, amelyeket pusztán a test fizikai vonásainak megváltoztatása érdekében végzünk, függetlenítve az érzelmi és szellemi síktól, sosem fognak elégedettséggel eltölteni minket. Ahhoz, hogy egy edzésformát egész életünkön át kedvvel végezzünk, a szívünkhöz és a lelkünkhöz is szólnia kell. A Nia egyszerre nyújt fejlődési lehetőséget a testnek, az elmének, az érzelmeknek, a lelkünknek. Mindet egyformán fontosnak tartja. A fizikai aktivitás révén serkenti az idegek működését (beleértve a szellemi, érzelmi és lelki motivációt), ezt integrálja a testünk, izomzatunk mozgatásával. Ahhoz, hogy átéljük ezt a teljes lényünket átható érzést, az egész személyiségünknek részt kell vennie az edzésen, amely átfogó, holisztikus megközelítési módot alkalmaz. A Nia ezt úgy éri el, hogy kombinálja a gyógyító mozgásformák (például a jóga), a harcművészetek és a táncok különféle klasszikus mozdulatsorait.

6 érv a NIA mellett

 

3. A mozgás öntudatos, és nem berögzült.
Az egész lényünkre ható fitnesz alapja, hogy szemléljük tudatosan magunkat – testünket és lelkünket egyaránt. Ahhoz, hogy ezt elérjük, ki kell kapcsolnunk azt a robotpilótát, amely sok esetben a mozgásunkat és a gondolatainkat is vezérli. A rutinszerű élet (és mozgás) elpusztítja az öntudatot, és jelentősen csökkenti az életünkben szerzett élmények számát. Kezdjünk el odafigyelni a nap folyamán a testünkben fellépő érzésekre, és próbáljunk meg tudatosan, öntudatosan mozogni. Mivel a Nia nem terheli meg a testrészeket, akár a cipő nyújtotta védőpárnák nélkül is végezhető. Ezáltal mindenki pontosabb visszajelzést kap a mozgásáról, annak a kétszer hétezer idegvégződésnek köszönhetően, amely a két lábfejünkben található. Ez felerősíti és tudatosítja bennünk a talajjal való kapcsolat érzését. A Niában a lábfejeket úgy nevezzük: „a földet érintő kezek”. Nyugodtan elhagyhatjuk a hagyományos, sorozatos ismétléseken alapuló gyakorlatokat is, mivel ezek leszűkítik a mozgásformáinkat, csupán a robotszerű mozdulatokat erőltetik. Az egyforma feladatok gépies ismételgetése még az izmok építéséhez sem járul hozzá megfelelően. Az izmaink gyorsan hozzászoknak a merev, százszor is elismételt mozdulatokhoz, és az izomerő beáll egy állandó szintre.

4. Elménket, érzelemvilágunkat és szellemünket is gyógyítja.
Testünk minden egyes izmán találhatók idegi csomópontok, vagyis olyan emlékezőreceptorok, amelyek összeköttetésben állnak az aggyal. Ezek a receptorok segítenek létrehozni az izmaink memóriáját, és hozzájárulnak az érzelmi traumákhoz kötődő fizikai komponensek eltárolásához. Ennek köszönhetően minél inkább tudatára ébredünk testünk működésének, annál jobban képesek leszünk odafigyelni ezekre a testi-lelki kapcsolódási pontokra. Így hatékonyabban reagálhatunk agyunk és érzelmeink üzeneteire. A Nia-módszer során a testet használjuk a szellem és a lélek gyógyítására azáltal, hogy az izmok mozgatásához társítjuk az önelemzés, a céltudatosság, a szemléltetés, a képzelőerő és a kifejezőkészség különféle eszközeit. A Niát gyakran alkalmazzák a depresszió, feszültség, poszttraumás stressz szindróma, kábítószer-függőség, rögeszmés-kényszeres személyiségzavar és az agresszív viselkedés tüneteinek enyhítésére, valamint a káros folyamatok visszafordítására. Kórházakban, drogrehabilitációs központokban, sőt börtönökben is bevezették. A Nia segít azoknak is, akik jól érzik magukat, hogy ez az érzés még inkább eluralkodjon rajtuk.

További 7 módszer a test és a lélek harmonizálására

5. Segít összhangot teremteni a testünkkel.
A hagyományos fitneszedzések felfogásával ellentétesen a könnyű módszer mindig egyben a természetes is. A tradicionális megközelítésekben gyakran felbukkanó katonás elemek nemcsak elavultak, de a hatékonyságuk is erősen megkérdőjelezhető. Pszichológiai szemszögből nézve ellenállást és bizonytalanságot keltenek a lelkesedés és önbecsülés helyett. Fizikai értelemben pedig túl nagy megterheléssel jár a kívánt eredmény elérése. Ahhoz, hogy a legkisebb ellenállás alapelvét követve hosszú távon is elérjük a testi-lelki-szellemi fittséget, a mozdulatainknak mindig összhangban kell lenniük a test válaszával: az emberi test szerkezeti felépítésével, amely meghatározza használatának módját is. Még ennél is pontosabban megfogalmazva, összhangot kell teremtenünk saját testünk válaszával, hiszen a világon nincs két teljesen egyforma test. A funkció a formához idomul, így a testünkhöz illő funkciókat mindig egyszerűbb kiváltani, mint az attól teljesen idegeneket.

6. Erősebbek, formásabbak és kecsesebbek leszünk.
A fittség megszerzéséhez végezzünk olyan gyakorlatokat, amelyek testtömegünk mozgatására épülnek. Ezeket különböző intenzitással, időtartamban és sebességgel vihetjük végig. Az egyhangú futást, súlyemelést váltsuk fel vagy egészítsük ki olyan támadó és védekező állásokkal, lépésekkel, blokkokkal és rúgásokkal, amelyek illeszkednek a testfelépítésünkhöz, és jó érzést váltanak ki. Ezekkel a mozdulatokkal kalóriákat égethetünk, csökkentjük a testünkön lévő zsírréteget, erősebbek leszünk, és növeljük izmaink tömegét. Emellett javítunk az egyensúlyérzékünkön, a kecsességünkön, a hajlékonyságunkon, az állóképességünkön és a testtartásunkon is.

A részletet Debbie Rosas & Carlos Rosas A Nia-módszer című könyvéből válogattuk. (Jaffa)

Fogbetegségeink lelki üzeneteiCikkünk a Nők lapja Psziché nyári különszámában jelent meg.

A tartalomból:

  • Találd meg a lelki társad!
  • Jól ismeritek egymást? – Teszt pároknak
  • A férfiszív is sebezhető
  • Beépített szépség – Paulo Coelho írása
  • A szív nevelése – Gondolatok a dalai lámától
  • Te tökéletes szülő vagy?
  • „Könnyebb ma férfinak lenni” – Interjú Müller Péterrel

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top