Életmód

A reggeli kihagyása kedvezőtlenül hat a napunkra

Bár a szakemberek nem győznek figyelmeztetni arra, hogy a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, egy nemzetközi felmérés szerint az európaiak 20 százaléka teljesen száműzi, 61 százaléka hetente többször is kihagyja a reggelit a napi étkezéséből, és a gyerekek esetében sem jobb a helyzet. A többség az időhiánnyal magyarázza ezt, pedig például egy tál gabonapehely elkészítése alig néhány percet vesz igénybe.

Reggelit mindenkinek!

A reggeli kihagyása kedvezőtlenül hat a napunkraAz Európai Gabonapehely Szövetség felmérése[1] szerint az európai lakosság még mindig nem tulajdonít nagy jelentőséget a reggelinek, több mint 61 százalékuk hetente többször is kihagyja ezt az étkezést, mert nem jut elég idejük a reggeli rohanás közben. Pedig a kiegyensúlyozott reggelihez nem kell sok idő, ideális megoldás lehet a teljes értékű gabonával készült gabonapehely friss gyümölccsel és tejjel.

A szakemberek szerint a hagyományos felvágottas vajas fehér kenyér, zöldség és folyadék nélkül nem elegendő ehhez, hanem szem előtt kell tartani, hogy a reggeli kellően tápláló legyen. A rostok, a kalcium, a magnézium, valamint az egyéb ásványi anyagok és vitaminok mind elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott napindításhoz. Ha a reggelizés során nem juttatjuk szervezetünkbe e létfontosságú tápanyagokat, azt a nap során elfogyasztott ételekkel sem tudjuk teljes mértékben pótolni.

Rostra fel!

Milyen a megfelelő, tápanyagokban gazdag reggeli? A gabonapehely vas- és B-vitamin-forrás lehet[2], ráadásul sok országban a lakosság vitamin- és ásványianyag-bevitelének elsődleges forrását jelenti[3]. Egy adag (30 g) Nestlé gabonapehely átlagosan 8 g teljes értékű gabonát tartalmaz, továbbá a kalciummal dúsított pehely már tej nélkül fogyasztva is kalciumforrás. „Egy kiegyensúlyozott reggeli tartalmaz teljes kiőrlésű pékárut vagy teljes értékű gabonát tartalmazó gabonapelyhet; tejet, tejterméket vagy egyéb teljes értékű fehérjeforrást; zöldséget vagy gyümölcsöt. Így gyorsan elkészíthető, mégis kiegyensúlyozott összetételű reggeli lehet egy tál teljes értékű gabonát tartalmazó gabonapehely idényjellegű, friss gyümölccsel és tejjel” – mondja Tóth Bernadett, független dietetikus. A reggeli kihagyása kedvezőtlenül hat a napunkra

 

 

 

 

 

 Szeretnél többet tudni? Látogass el a www.facebook.com/Gabonakor oldalra.


[1] European Breakfast Cereal Association, 2012

[2] Gibson, S. 2003

[3] Serra Majem 2001, McNulty et al, 1996, Albertson et al, 2008, Galvi et al 2003, Holmes et al, 2011

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top