Életmód

Sztárok bora

Mindenkinek van kedvenc színésze, színésznője vagy sportolója, és sokunkat foglalkoztat a kérdés, csinálnak ezek a sztárok, ha nem forgatnak vagy éppen nem valami rendezvényen jótékonykodnak?

Nos, első hangzásra furcsán hangzik, de akad olyan sztár, aki forgatás után elvonul és egy kapával a kezében a földet túrja, vagy éppen egy traktoron ülve osztogat parancsokat Toszkánában, Provence-ban, Bordeaux-ban. Amit fontos még tudni róluk, az az, hogy általában három módszer közül választanak borászkodó csillagaink. 

Az első csakis és kizárólag a nevét adja a borhoz.

Sztárok bora Azaz egy közepes, jelenleg nem túl sikeres borászat, megvásárol magának egy jól csengő hollywoodi nevet. Ez általában jó szimbiózist jelenthet mindkét fél számára. A sztárnak nem kell befektetnie, viszont büszkélkedhet avval, hogy van a saját nevével fémjelzett bora. A pincészet is boldog, ugyanis sokkal könnyebb eladni egy kommersz cabernet sauvignont Argentínából Lionel Messi barcelonai focista, vagy éppen Fernando Alonso, Drew Barrymore, Gordon Ramsay, Jarno Trulli, Madonna nevével.

Sztárok bora A következő lépcsőfok: a sztár befektető.

Ilyenre is sok példát találunk. Színészünk nem tudja hova rakni a vagyonát, egy nyári kirándulás folyamán beleszeret Provence-ba vagy más egyéb gyönyörűséges bortermő vidékbe, és hosszas utánajárást követően beszáll egy helyi borászatba. A borkészítésbe nem szól bele, csak finanszírozza azt. Ilyen esetben a készített termék nem feltétlenül viseli emberünk nevét. Csak hogy egy pár nevet említsünk: Antonio Banderas, Brad Pitt és Angelina Jolie (itt érdemes megjegyezni, hogy 2013-tól Brad és Angelina egy picit szorosabbra fűzte a kapcsolatát a pincészettel), Bob DylanFrancis Ford Coppola.

Sztárok bora A harmadik a földtúró sztár.

Ő az, aki teljes mértékben részt kíván venni a borkészítésben, a tőkék ültetésétől a szüreten át a bor palackozásáig. Ezen sztároknak gyakran valamely felmenője foglalkozott már borkészítéssel anno. Így sztárunk a hírnevét és a tradíciókat felhasználva teszi vissza a polcra dédapja vagy nagyapja borát, és teszi azt a világon mindenhol keresetté.
Ők például: Gerard Depardieu, Sting vagy Olivia Newton-John.

Kedvenceink legkedveltebb borászati helyszínei: Franciaország és Olaszország.
Jelenleg is sok bor kerül ezekről a helyekről hozzánk. Érdemes körülnézni a polcokon, mert ha nem is biztos, hogy megtaláljuk kedvencünkét, de egy kis odafigyeléssel nagyon finom borokhoz juthatunk. De akinek szerencséje van, akár ihat egy pohárral Gordon Ramsay bordeaux-i borából is a főzőműsorát nézve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top