Életmód

Hatásos védelem csontritkulás ellen

Egy Magyarországon eddig alig ismert vitamin új fejezetet nyithat a csontritkulás elleni küzdelemben. Újabb és újabb vizsgálatok erősítik meg, hogy a K-vitaminok egyik fajtája, a K<sub>2</sub>-vitamin kulcsszerepet játszik abban, hogy a kalcium valóban a csontokba épüljön be és ne rakódjon le az erekben.

A közelmúlt egyik nagy jelentőségű orvosi felfedezése a K2-vitamin, melynek csontvédő hatását klinikai vizsgálatok mutatták ki. Ez a vitamin Magyarországon még szinte nem ismert, de Nyugat-Európában is csak az elmúlt pár évben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepet játszik a csontok erősítésében.

Hatásos védelem csontritkulás ellen

 

35 éves kor után elkezdődik a csontvesztés

30 éves korunkra érjük el csúcscsonttömegünket, azaz csontjaink ekkorra érik el legnagyobb erejüket és sűrűségüket. 30-35 éves kor után a csonttömeg lassan elkezd leépülni, mindenféle látható tünet nélkül. A nőknél menopauza után felgyorsul a csontvesztés.

A kalcium fontos, de önmagában nem elég

Sokan úgy gondolják, hogy kalciumpótlással egyszerűen megelőzhető a csontritkulás. A kalcium tényleg nagyon fontos, de nem elég:

1. Az önmagában szedett kalciumnak csak kis része jut el a csontokhoz. Ahhoz, hogy felszívódjon és hatékonyabban beépüljön a csontokba, szükség van K2– és D-vitaminra is.

2. Az önmagában bevitt kalciumnak – K2-vitamin nélkül – káros mellékhatásai is lehetnek, pl. lerakódhat az erekben és érelmeszesedést okozhat. A kalcium úgy rakódik le az erek falán, mint a vízkő a csövekben. Ennek akár érszűkület vagy szívinfarktus is lehet a következménye. Ezért fontos a kalcium mellett megfelelő K2-vitamin-bevitelről is gondoskodni.

A K2-vitamin jó a csontoknak és az ereknek is

Új keletű felfedezés, hogy a K2-vitamin rendkívül fontos a kalcium hatékony csontba épüléséhez, és emellett akadályozza a kalcium érfalakon való lerakódását – mondja dr. Bors Katalin reumatológus főorvos. – A K2-vitamin kétféle módon javítja a csontok állapotát: egyrészt fokozza az új csont képződését, másrészt akadályozza a csontbontó sejtek túlzott működését.

A három együtt hatásos

A K2-vitamin a D-vitaminnal finom összhangban végzi a feladatát. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, a K2-vitamin pedig a kalciumot a „csontokhoz irányítja” és segíti beépülését a csontszerkezetbe. A csontritkulás megelőzésében a K2– és a D-vitamin egymást erősítő hatását orvosi kutatások bizonyítják.

Miért ajánlott pótolni a K2-vitamint?

Étrendünk régebben elegendő K2-vitamint tartalmazott. A háziállatok szervezete képes volt zöld növényekből előállítani ezt a vitamint, amikor legelőn, kertben tartották őket. A nagyüzemi állattartás elterjedésével ez megváltozott, így ezekben az ételekben (pl. marhahús, tej, vaj, tojás) ma már jóval kevesebb K2-vitamin található, mint régen. Mivel a modern étrend nem tartalmaz elegendő K2-vitamint, tanácsos pótolni ezt.

Az egészséges csontok fenntartásához tehát kalcium, K2-vitamin és D-vitamin szükséges. Ennek fontosságát az is alátámasztja, hogy sorra jelennek meg Európában – így Magyarországon is – olyan készítmények, melyek a három hatóanyagot kombináltan tartalmazzák.

Albert Anna

Társadalmi célú hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top