Életmód

Töredezett haj, görcsölő vádli, sápadtság?

Ha elég jól ismerjük a testünket, hamar felfedezzük, amikor valami nem úgy működik, ahogy kellene. Ugyanígy van ez bizonyos tünetek, panaszok esetén is, amelyek egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya miatt jelentkeznek. Segítünk "dekódolni" a leggyakoribb jeleket!

Töredezett haj, görcsölő vádli, sápadtság?Töredezett haj és körmök

Mit jelezhet? Nagy valószínűséggel A-vitaminból szorulnál pótlásra, és érdemes lenne mihamarabb A-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanod, hiszen súlyos esetben a vitamin hiánya farkasvaksághoz is vezethet, illetve fogászati problémák is felléphetnek.

Miért fontos az A-vitamin? Nélkülözhetetlen a szemünk, a bőrünk és a csontjaink egészséges fejlődéséhez, működéséhez. Bősége forrása a sárgarépa, a spenót, a kajszibarack, a sütőtök, a sárgadinnye és a paprika, valamint a tejtermékek, a tojás, a tengeri halak és a máj.

Vádligörcs

Mit jelezhet? Több magnéziumot igényelne a szervezeted, mint amennyihez táplálékaidból jut. Tudtad, hogy egyes kutatások szerint minden második ember szervezetében túl kevés a magnézium? Sürgősen változtass ezen!

Miért fontos a magnézium? Az idegek működésében fontos feladatot lát el, amolyan „kapuőrként” funkcionálva megakadályozza, hogy a kalcium szükségtelenül az idegsejtekbe jusson, és aktiválja őket. Ezen felül a testben mintegy 300 kémiai reakció maradna el nélküle, hiszen rengeteg enzim építőeleme. A legnagyobb mennyiségben a zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben, a gyümölcsökben, a tejtermékekben és a halfélékben található meg, felszívódását a B6-vitamin segíti, ezért táplálékkiegészítőkben gyakran együtt találkozol velük.

Gyakori orrvérzés

Mit jelezhet? Úgy tűnik, valami gond lehet a véralvadással, különösen, ha még fogínyvérzést is tapasztalsz, esetleg a sebeid furcsán gyógyulnak, gyakran szivárog belőlük a vér. A K-vitamin lehet a ludas.

Miért fontos a K-vitamin? A véralvadáshoz szükséges, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig ugyancsak szükséges a csontok felépítéséhez. Legjobb K-vitamin-forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.

Alvászavar, idegesség

Mit jelezhet? Úgy tűnik, a B1-vitamint lenne érdemes kicsit nagyobb odafigyeléssel pótolnod, mert mostani élethelyzeted megköveteli. Ha levert és nyugtalan vagy, nem mellesleg a memóriád is cserben hagy az utóbbi időben, gondolj erre a vitaminra!

Töredezett haj, görcsölő vádli, sápadtság?

Miért fontos a B1-vitamin? A felsoroltakon túl izomsorvadás, emésztőrendszeri tünetek, szív- és érrendszeri panaszok is fenyegethetnek e vitamin hiányában. Egyél sok teljes kiőrlésű gabonafélét (akár pékáru, akár tésztafélék formájában), diót, tejterméket, hüvelyeseket és májat.

Fogínyvérzés, fáradtság

Mit jelezhet? Valószínűleg C-vitamin-hiány áll mögötte. Ennek további jele lehet, hogy gyakran vagy kedvetlen, étvágytalan, netán az utóbbi időben fogytál is kicsit, illetve sokat betegeskedsz.

Miért fontos a C-vitamin? Az immunerősítésben, a kollagénszintézisben és a növekedésben kap fontos szerepet, citrusfélék, káposzta, paprika és szinte bármilyen gyümölcs fogyasztásával pótold mindennap, hiszen ez vízben oldódó vitamin, szervezetünk nem raktározza!

Sápadtság

Töredezett haj, görcsölő vádli, sápadtság?Mit jelezhet? Nem állnak jól a vaskészleteid! Ha eddig csak a sápadtságra lettél figyelmes, szerencséd van, hiszen a vashiány ennél komolyabb panaszokat is okozhat, például vérszegénységet és a koncentrálóképesség romlását.

Miért fontos a vas? A vas a vérfesték, más néven hemoglobin alkotóeleme. Nőknek gyakrabban kell pótolniuk, hiszen a menstruáció miatt nagyobb a rizikója a vérszegénység kialakulásának. Ha nem vagy vega, egyél vörös húsokat, halat, szárnyast a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. Ennél kicsit rosszabbul szívódik fel a vas az aszalt gyümölcsökből, a gabonafélékből és a hüvelyesekből, de ezek is kerüljenek gyakran a tányérodra!

Pajzsmirigy-megnagyobbodás

Mit jelezhet? Pajzsmirigyed nem tud egészségesen működni, ennek egyik lehetséges oka a jódhiány is lehet.

Miért fontos a jód? Hiányában a strúmán kívül koraszülés és vetélés léphet fel az érintett nőknél, de a szépség is megsínyli, ha nem elégséges a jódbevitel – a bőr szárazzá, pikkelyessé válik, a haj töredezett lesz. A jódozott konyhasó mindenképpen jó döntés, és étrend-kiegészítők is léteznek a panaszra. Kérd ki orvosod véleményét, illetve várd meg, míg egy vérkép is igazolja, valóban a pajzsmirigyeddel van gond!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top