Életmód

Csernus doktor: a haraggal öljük egymást

Dr. Csernus az új könyvében arra keresi a választ, hogyan találhatjuk meg a saját poklunkból kivezető utat, és hogyan álljunk talpra. A kiút címmel hamarosan megjelenő kötetben arról is beszél, hogyan kezeljük a gyűlöletet és a haragot.

Az Erőszaktevők, a Torkosok és a Fösvények után az ismert pszichiáter egy újabb „csoportot” emel ki az általa Dante poklába tartozóknak nevezettek közül. Ők a Haragosok. „Harag, gyűlölet, düh, megbántottál, megaláztál, kihasználtál, nem érdemeltem meg… amikor felhívják a figyelmünket a hibáinkra, a hiányosságainkra, egyből dühbe gurulunk, miért?” – teszi fel a kérdést a neves pszichiáter. Véleménye szerint ezek éppen olyan emberi folyamatok és dolgok, amelyeket sokkal fontosabb úgy megélnünk, hogy ilyenkor kezdjünk el gondolkodni azon, egy adott reakcióban, cselekedetben mennyi a MI felelősségünk. „Be kellene látunk, hogy azok, akik felhívják a figyelmünket a hibáinkra, nem feltétlenül akarnak nekünk rosszat” – magyarázza Csernus doktor, aki mindezt a november 7-én megjelenő könyvében részletesen is kifejti.

„Orvosként régóta stigmatizált emberekkel dolgozom, olyanokkal, akik a saját poklukban fortyognak, és nem látják a kiutat. Vajon mit jelent a pokol? Mit jelent talpra állni és felnőttként élni? Nekem meggyőződésem, hogy amibe egy ember juttatta önmagát, abból ki is mászhat. De hogyan? Mi az út? Ezekről a folyamatokról, az első lépésekről szól ez a könyv, különös tekintettel a mai huszonéves fiatalokra, akiket divatos szóval Y generációnak is neveznek. Jó ideje érdekel már, hogy milyenek ők, milyen erők, kétségek munkálkodnak bennük, hiszen ők a jövőnk letéteményesei” – meséli az ismert pszichiáter a legújabb könyvéről. 

Csernus doktor a Nők Lapja Cafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top