Életmód

Kiderült, mikor hat a legjobban a kávé

Nem közvetlenül ébredés után érdemes kávét inni.

Amerikai tudósok szerint a legjobb időpont egy kávé elfogyasztására a délelőtt fél 10 és fél 12 közötti időszak. A magyarázat szerint azért, mert a kortizol nevű hormon szintje, mely szabályozza a szervezet belső óráját, és elősegíti az éberséget, közvetlenül az ébredés után, illetve az azt követ órában is magas, általában reggel 8 és 9 óra között van a csúcson. Éppen ezért a legjobb, ha ezt követően iszunk meg egy csésze kávét, amivel elősegítjük a további kortizoltermelést – magyarázta egy brit lapban Steven Miller neurológus.  

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ha akkor visszük be a szervezetünkbe a koffeint, amikor a kortizol szintje egyébként is magas, az koffeintoleranciát okoz, ennek következményeképp pedig a reggeli kávé kevésbé lesz hatékony, és a nap folyamán újabb és újabb csészékkel kell legurítanunk, hogy éberek maradjunk.

A megjelölt ideális időszak persze az átlagra vonatkozik. Azoknál, akik korábban vagy később szoktak kelni, egyénileg kell kiszámolni: az ébredés időpontjához még 2 és fél órát kell hozzáadni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top