Életmód

Forradalmi találmány teheti biztonságosabbá a szülést

Egy számítógépes program előre jelzi, ha bonyolult lesz a szülés.

Egy új  számítógépes program segíthet biztonságosabbá tenni a potenciálisan veszélyes szüléseket. A program háromdimenziós képet alkot a kismama testének belsejéről és szimulálja a szülést az esetleges komplikációkkal együtt, így az orvosok, szülészek idejében felkészülhetnek azokra.

A Kelet-Angliai Egyetem tudósai által írt programot egy nemzetközi konferencián mutatták be. „A felhasználók kulcsfontosságú anatómiai adatokhoz jutnak, mint például az anya medencéjének, illetve a baba fejének és testének formája és mérete” – magyarázta dr. Rudy Lapeer, a projekt vezetője.

A szimulációs szoftver az ultrahangfelvételek segítségével hozza létre az anya, illetve a baba testének geometrikus modelljét. A programozók figyelembe vették azt az erőt is, amit az anya a vajúdás alatt a nyomásokkal kifejt, illetve modellezték egy virtuális szülész kezét is, mely kölcsönhatásba léphet a baba fejével.

A program segítségével az orvosok előre tudhatják majd, hogy a szülés során például a baba válla elakadhat. „Reméljük, hogy a program segíthet elkerülni a bonyolult szüléseket azzal, hogy iránymutatást ad a szakembereknek, akik így szükség esetén javasolhatják a császármetszést” – mondta dr. Lapeer.

A tervezők jelenleg is dolgoznak a program további tökéletesítésén, hogy az még több tényezőt tekintetbe tudjon venni a szülés modellezése során.

Ez teheti biztonságosabbá a szülést a jövőben

 

Forrás: Live Science

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top