Életmód

Ilyenkor egy telefonhívás is sokat jelenthet

Szinte mindenki ismer valakit, aki nem töltheti kellemes családi körben a karácsonyt. Ha rögtön meg nem is hívjuk őket magunkhoz, már egy telefonhívással is rengeteget tehetünk értük.

Ilyenkor egy telefonhívás is sokat jelenthet„A karácsony a szeretet kifejezésének, a családi összetartozásnak az ünnepe, de ilyenkor megszaporodik a lelki elsősegély, a családsegítő szolgálatok munkája is, ami jelzi, hogy sokak számára veszélyeztetett időszakról van szó – figyelmeztet Harmatta János, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke. – Leggyakrabban az elmagányosodás érzésének erősödése váltja ki a lelki krízist azoknál, akik kimaradva érzik magukat a befelé szívó családi erő jótékony hatásából.”

Csak egy jó szót

Mivel ráadásul többnapos ünnepről van szó, ilyenkor hiányozhatnak a napi megszokott kerékvágásból adódó munkahelyi, baráti külső kapcsolatok, amelyek máskor átsegíthetnek ezen belső gyötrelmeken.
 Ezért ezekben a napokban jó, ha nagyobb figyelmet fordítunk azokra a rokonokra, ismerősökre, akik hiányolhatják a biztonságot jelentő közösségerősítő érzést.

„Egy szimbolikus apró ajándék, egy jó szó, egy telefonhívás, az ünnep szellemiségéből fakadó szeretetteljes, biztató mosoly is segíthet e krízisek átvészelésében, esetenként szó szerint életmentő lehet” – hívja fel a figyelmet a szakember. 


Ami csökkenti a magányt

Ugyanakkor a magányos emberek önmaguk is sokat tehetnek belső egyensúlyuk megőrzéséért. A magunkba zárkózás, az önsajnálat helyett érdemes körülnézni, ki az, aki környezetünkben hasonló helyzetben van. Könnyítheti a magány érzésén bármilyen másoknak nyújtott pozitív gesztus. „Ez lehet akár egy pohár víz is, mert igaz az ősi szabály, hogy az adás öröme által gazdagodni lehet” – magyarázza a pszichiáter. 


„Az ünnepeket lelki tehertételként megélők nagyobb eséllyel vészelhetik át a kritikus napokat, ha előre megtervezik, mivel töltsék ki idejüket, és valamiféle, lehetőleg kreativitást igénylő elfoglaltságot találnak, amibe belefeledkezve hasznosnak érezhetik magukat” – mondja Harmatta János.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top