Életmód

Így dobd le az ünnepek alatt felszedett kilókat!

Edzésterv elfoglalt anyukáknak, egészséges napi menük az újévi fogadalom jegyében, és a buktatók. Összegyűjtöttük bloggereink tippjeit egy kis fogyózásra.

Anyawellness tippjei

Így dobd le az ünnepek alatt felszedett kilókat!Ha már elfogyott az összes karácsonyi mézeskalács, az újévi lencsefőzelék, és érzékeny búcsút vettünk a csokoládéktól, akkor itt az ideje, hogy leszoktassuk a szervezetünket a decemberben megszokott extra szénhidrátbevitelről.

Én ráálltam a mérlegre motivációért (lett is, nekem a decemberi pluszkilókon kívül a testsúlyom hat százalékától kéne még megválnom tavaszig, hogy a legideálisabbat mutassa a mérleg), de aki igazán fel szeretné húzni magát a cél érdekében, annak azt javaslom, hogy próbáljon fehérneműt egy neonnal felülről megvilágított, csupa tükör öltözőfülkében, az az élmény ütős és hatásos.

Nagyon fontos a napi ötszöri étkezés az anyagcserénk ideális működéséhez. Aki éhezik és koplalva fogy, az hosszú távon nem jár jól. Egyrészt egészségtelen, ugyanakkor a pluszkilók is hamar visszajöhetnek majd! Ha tényleg kontroll alatt akarjuk tartani magunkat, akkor az a legjobb, ha mindent, amit megeszünk, részletesen leírunk, így kevésbé csábulunk el a nagyobb mennyiség vagy a hizlaló falatok iránt.

Így egyél!

Reggeli: 1 nagy pohár citromos víz a  lúgosítás érdekében, egy bögre fehér tea és 2-3-féle

gyümölcs leturmixolva. Aki nem bír csak gyümölcsöt enni reggelire, azok pár egészséges szendviccsel, joghurttal és müzlivel indítsák a reggelt. A napi gyümölcsadagot tízóraira fogyasszák.

Tízórai: 1 pohár 100%-os gyümölcslé (én a piacon veszek az őstermelők gyümölcseiből préselt dobozos leveket, most éppen meggy-almalé van itthon).

Így dobd le az ünnepek alatt felszedett kilókat!Ebéd: Amit éppen főzök itthon – leginkább fehér hús, zöldségek, saláta, savanyúság, nagyon kevés krumpli, barna rizs vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzatészta maximum heti egyszer.

Desszert: kávé sok tejhabbal és egy kis kanál nyírfacukorral.

Uzsonna: 1 pohár natúr joghurt

Vacsora: Ez a legnehezebb, mert este, amikor végre együtt vagyunk és viszonylag nyugodtan ehetünk, nehéz megálljt parancsolni a mennyiségnek. Max. 2 szelet alacsony glikémiás indexű (azaz lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó) teljes kiőrlésű kenyér, sok zöldség, pár szelet sajt, túró vagy valamilyen finom saláta például céklából.

A vacsoránál jelentkező farkaséhséget relatíve könnyen orvosolhatjuk, ha ilyenkor – hideg és zord idő lévén – jó kis téli fűszerekkel például fahéjjal, szegfűszeggel ízesített, igazi gyümölcsteát vedelünk – konkrétan 2 deci evés előtt és 2 deci vacsora után, így hamarabb lesz teltségérzetünk, és a kellemes fűszerezés az édességek utáni vágyunkat is csillapíthatja.

 Olvass tovább: Anyawellness jó tanácsait az edzésről a Cafeblogon megtalálhatod!

Fitneszanyu tanácsai

December 31-én éjfélkor szinte minden nő száját elhagyja a fogyás vagy életmódváltás szó. Aztán egy-két nap, jobb esetben hét, és máris ugyanott tartunk, mint korábban, elmúlt a lelkesedés, nincs változás. Sokaknál ez így megy évről évre, mígnem teljesen feladják a reményt, hogy valaha is sikerülhet. A saját tapasztalataim és a vendégeim tapasztalatai alapján összeállítottam egy listát, hogy az idén mit csinálj másképp, hogy 2014-ben valóban elérd a topformád!

Így dobd le az ünnepek alatt felszedett kilókat!1. Ne akard egyszerre megenni az elefántot!

Ahogy mondani szokták: az elefántot is csak apránként lehet megenni. Egyszóval: ne akarj egyik napról a másikra mindent tökéletesen csinálni, „tisztán” étkezni, egyetlen pluszkalóriát sem bevinni, figyelni a folyadékbevitelre, heti ötször edzeni, havi egy böjtnapot tartani. Készíts tervet: az első héten kiiktatom a nasikat, a második héten beiktatok 2-3 félórás edzést, a harmadik héten már számolom a kalóriákat. Persze ennél gyorsabban is haladhatsz, te ismered magad, tudod, mennyi változást bírsz el. A lényeg: azon a héten tényleg fókuszálj arra a feladatra, majd építsd rá a következőt!

2. Vezess naplót!

A profik mindig dokumentálják a változásokat: egy szépen vezetett edzésnaplóval átláthatod a fejlődésed, és igen motiváló is lehet, hiszen egy előre betáblázott, szép füzetben nem akarsz üres lapokat hagyni. A dokumentálásról ITT olvashatsz bővebben!

3. Tartsd fenn a lelkesedést!

A szalmalángszerű lelkesedésnek nem feltétlenül kell szalmalángszerűnek lennie! „Spannold fel” magad a kezdetekkor, légy lelkes, akard nagyon – és gondoskodj róla, hogy később is emlékezz erre az érzésre! Hogyan? Írd le, mit érzel majd fél év múlva, ha leadtál 10 kilót! Vágj ki képeket újságból, ragaszd ki az asztalod felé! Írj magadnak üzenetet: „Rettenetesen éreztem magam szilveszter este, mert nem fértem bele az álomruhámba. Ígérem magamnak, hogy jövőre én leszek a legcsinosabb!”, vagy valami hasonlót. Minél szívhez szólóbbak az önmagadnak küldött üzenetek, annál biztosabb, hogy később is kitartasz majd!

 Vannak még ötletei a sikeres diétához és edzéshez Fitneszanyunak, olvass tovább!

Konditerem tippjei

Egészségesen élni, fogyni nem olyan nehéz, mint azt sokan hiszik. Nem kell a fél életedet konditeremben tölteni, nem kell koplalni és füveken élni. Van pár alapszabály, amelyeket ha betartasz, szépen lassan megváltoztathatod az életedet, a testedet: 

1. Ne 1-2 hetes fogyókúrákban gondolkozz, válts életmódot! A felesleges 10-20-30 kilót sem 2 hét alatt szedted fel! Felejtsd el a fogyókúrás csodaszereket, a gyors és kényelmes eredményt ígérő, mozgást helyettesítő fogyasztógépeket! A sikerért bizony tenned kell!

Égesd a kalóriákat!

2. Komoly túlsúlynál csökkenteni kell a kalóriákat a zsírvesztéshez, magyarán: kevesebbet kell enned! Ne csak súlyvesztésre törekedj, hanem a zsír-izom arányodon változtass! Hiába fogysz 10 kilót koplalással, ha nem edzel mellé, jó eséllyel több izmot veszítesz, mint zsírt! 

3. Az edzés nem csak kardiózást jelent. Ne csak fuss és a taposógépen állj, fontosabb a súlyzós, saját testsúlyos, ellenállásos edzés. Ez stimulálja, fejleszti, védi az izmaid. Lányok se féljenek a súlyzós edzéstől! 

4. Kontrolláld a szénhidrátbeviteled! Edzéseid számától függően 1,3-1,5 gramm/testsúlykilogramm szénhidrátot egyél. Felejtsd el a finomított szénhidrátokat (cukor, liszt, prézli, fehér kenyér, péksütik, kekszek)! A legjobb a zöldség, valamivel kevesebb gyümölcs, esetleg zabpehely és barna rizs. Amennyiben tudod, kerüld a gabonákat, mindet, a teljes kiőrlésű termékeket is.

5. A zsír nem bűnös! Fogyassz állati zsírokat, kerüld a növényi olajokat, bármennyire szívbarátnak vannak beállítva egyes napraforgóolajak és a szója. Sütéshez használj kókuszzsírt, salátaöntetnek olívát. Egyél avokádót, olajos magvakat, kivétel a földimogyoró. Omega-3 lehetőleg ne tablettából, hanem tengeri halból kerüljön a szervezetedbe.

 A Cafeblogon olvashatod a Konditerem blog szerzőjének még több jó tanácsát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top