Életmód

Rákaptak a hamburgerre a franciák

Egyre több hamburgert esznek a franciák, de a gyorsétkezés legnépszerűbb terméke Franciaországban továbbra is a pékségekben vásárolható bagettből készült sonkás szendvics.

Franciaországban egy lakosra évente 14 hamburger jut, ami Európában a második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzetté tette a franciákat. A rangsort a britek vezetik évi 17 hamburgerrel. A franciák ugyanakkor még mindig kétszer annyit vásárolnak a bagettszendvicsekből, mint gyorséttermi társaikból.

A legtöbb hamburger az amerikai McDonald’s és a francia Quick hálózat éttermeiben fogy, de a termék népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy a hagyományos éttermekben is kínálnak már hamburgert, amit a franciák is szívesen fogyasztanak el fehér abrosz mellett.

A hagyományos sonkás bagettszendvics továbbra is piacvezető: az elfogyasztott szendvicsek 58 százalékát teszi ki, de ez 5,39 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Eközben a hamburger gyakorlatilag minden étteremben kapható már, a gyorsétkezdéktől kedve a Michelin-csillagos éttermekig. A hamburgert kínáló éttermek felében a húsos szendvics az egyik kedvenc ételük lett a vendégeknek, megelőzve a bélszínt, a grillhúsokat és a halakat.

Míg 2000-ben egy hamburgerre kilenc bagettszendvics jutott, 2007-ben már egy a héthez volt az arány, tavaly pedig egy a kettőhöz. A franciák 2013-ban összesen 970 millió hamburgert vásároltak a gyorséttermekben.

A The New York Times egyébként 2010-ben a világ legjobb hamburgerének Yannick Alléno francia sztárséf változatát választotta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top