Életmód

Készíts házi vitaminbombát!

A Füvészblog szerzője megmutatja, hogyan lehet 10 nap alatt saját, vitamindús növényekben gazdag konyhakertünk.

Ültessünk zsázsát! Újra népszerű a kerti zsázsa, különösen az egészségtudatos táplálkozás hívei közt éli reneszánszát. A tél végi vitaminhiány is hatékonyan enyhíthető vele. A kezdő kertészek öröme is ez a növényke, ugyanis 10-12 nap alatt szüretelhető.  Az ablakpárkányon könnyen nevelhető, a gyerekeknek is jó elfoglaltság lehet a nevelése.

Házi vitaminbomba

Pár emberöltővel ezelőttig ismert és kedvelt fűszernövény volt. Csípős ízére utalnak további magyar nevei is: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, az angolok a szegény ember borsaként emlegetik.  A zsázsa Perzsiából és Észak-Afrikából származik, de Indiában és Kínában is régóta ismert gyógynövény. Európában a rómaiak terjesztették el, akkoriban afrodiziákumnak tartották.

Házi vitaminbomba

A népi gyógyászatban általános erősítőnek, vértisztítónak, légzésjavítónak használják. Magas az A-, C- és K-vitamin-tartalma, gazdag ásványi anyagokban, kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban. Tele van antioxidánssal, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Dohányosoknak, asztmában szenvedőknek különösen ajánlott.

A zsázsa ültetéséről és gondozásáról a Cafeblog Füvészblog oldalán olvashattok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top