Életmód

Vége a cipekedésnek! Itt a Nagy Online Bevásárlás teszt

Egyre többen próbálják ki az online bevásárlást, de a legtöbben csak megérzés alapján választunk áruházat. Most körülnéztünk kicsit alaposabban és szigorúbban az élelmiszert kínáló szolgáltatások között, hogy lássuk, melyik cég mit kínál, és hogyan teljesít. Teszt.

Fogalmam sincs, miért vártam idáig az online rendeléssel. Gondolom, bizalmatlan voltam, mert azért mégis csak, ki tudja, szétfolyik-e a paradicsom, és fonnyadt lesz-e a zsömle, mire ideér vele a futár. Aztán amikor először pakoltam kosárba a kanapén ülve, aztán először cipelték be a többkilós szatyrokat az előszobámba, akkor éreztem, hogy itt bizony valami erős érzelmi szál kezd összefonni az online bevásárlással.

1. lépés: mennyire lehet könnyen rendelni a honlapról?

Mobilról is vásárolhatunk a GRobynál
Mobilról is vásárolhatunk a GRobynál

GRoby: 8/10
Külön klassz, hogy mobilapplikációt is fejlesztettek hozzá, szóval a villamoson ülve is bevásárolhatunk. Megadhatunk egyedi igényeket a személyes menüben, akár olyan termékeket is, amelyet biztosan nem akarunk venni.  A honlap egyébként közepesen néz ki, nem gyönyörködésre tervezték. Többlépcsős a termékválasztás, de jól szűkíthetők a kategóriák. Részletes és áttekinthető a tájékoztatás a szállításról és a felhasználási feltételekről.

ABCOnline: 7/10
A kategóriák részletesek, gyorsan rá lehet állni a menürendszer logikájára, és már két kattintással a napraforgó olajoknál lehetünk, ha akarunk. A főoldalon nagy fotókból tartanak diavetítést, ami kissé zavaró, főleg mert nem túl kreatívak a képek. Jól látható helyen vannak a szállítási információk, de az egész nagyon szűkszavú, úgyhogy csak akkor tudunk meg részleteket, ha az ÁSZF jogi szövegével fárasztjuk magunkat.

Tesco 6/10
Aki begyakorolta a termékválasztást az abconline-on, az itt már profi lesz. És persze fordítva is igaz: spórol nekünk mindkét oldal a kattintásokkal. A felső menüsorban már rögtön annyira tudjuk pontosítani a keresett terméket, hogy például egy gombnyomásra azonnal a pultos csirkéknél találhatjuk magunkat. Az oldal valahogy úgy néz ki, mint egy excel tábla és egy szórólap keveréke: szépnek nem mondható. Elég jól lehet rajta haladni, külön aloldal van a kedvenc termékeinkhez és az akciókhoz. Akcióból egyébként egész vásárlás alatt meglehetősen sok van. Lehetnének viszont igényesebbek is: gyakori a termékneveknél az elütés és az értelmetlen rövidítés, több helyen pedig hiányoznak a fotók a termék mellől.

Kifejezetten szép a Webközért oldala
Kifejezetten szép a Webközért oldala

Webközért: 7/10
Itt is többlépcsős a termékválasztás, sok szép kis ikont is használnak a szűkített kategóriákhoz, általában véve is jólesik ránézni a honlapra. Gusztusos és ízléses az egész, de csak addig, amíg időről időre szét nem hullanak az ékezetes betűk, amik helyett aztán hieroglifákkal lesz tele a szöveg. Ez a jelenség az oldal frissítésekor sem mindig múlik el, és néha rendkívül zavaró. Rögtön regisztráció után ki kell választani a szállítás napját. Így állítólag csak olyan termékek jelennek majd meg előttem, melyek a kiszállítás napján biztosan raktáron lesznek. De már azelőtt nyilatkozzak a dátumról, hogy megnézném, milyen egyáltalán a választék?

CBA: 5/10
Bántja a szemem a hatalmas, piros fejléc, de mindegy, azért ezen túl lehet esni, bár kissé fájdalmas. A többkattintásos módszert meglehetősen elnagyolták, a találati lista ugyanis csak módjával szűkíthető. A felvágottakat például egy kalap alá veszik, nem tudunk külön sonkák között válogatni. Közös menüpontot kapott például minden tejföl, kefir és joghurt. Ezen segíthet persze a keresőmező, de jobb lenne inkább funkcionálisan használni a kategóriaszűkítést, ha már elvileg van rá lehetőség.

2. lépés: milyen a kínálat?

 

GRoby 7/10
Előhűtött húsáruból csak pulykát és kacsát kínál fel az oldal, abból is 2-2 fajtát. Szomorúan indul a bevásárlás. Italporoktól biotejtermékeken át a vitaminokig sok kategória van, de a választék jóval szűkösebb a reméltnél. Viszont a reform élelmiszereknek külön kategóriát szenteltek, bőven lehet közülük válogatni. A gyümölcsöket és zöldségeket származási hely alapján is kereshetjük, de nincsen például petrezselyem vagy kelbimbó. Papírzsebkendőből hatalmas a választék, mindenféle kiszerelés megtalálható, rétegek száma szerint is keresgélhetünk. Kíváncsiságból megnéztem, van-e náluk hajfesték. Nem volt.

Az ABCOnline-nál bőven kapunk bioterméket
Az ABCOnline-nál bőven kapunk bioterméket

ABCOnline 9/10
Öblítőből 26 fajtát, húsokból biót is, pékáruból reformot vehetünk, ha akarunk. Nagy a választék, itt például több fajta hajfestéket is találtam, és vannak laktózmentes termékek is. Húsféléből választható akár kacsa, hal, borjú, marha is, borokból pincészetenként keresgélhetünk, szóval lehet ínyenckedni.

Papírzsebkendőből 100 darabosat és 10×10 darabosat találtam, dobozost viszont nem, ami előtt már csak azért is értetlenül állok, mert tömegnövelőt és színes lézertonert (bármi is az) bezzeg simán vehetnék itt.

Tesco 10/10
Bár korábban dicsértem az oldal átláthatóságát, a pékárukra ráférne egy reform menüpont is az egyszerűség kedvéért. Sajátos gesztus, hogy február elején is megtalálható a szezonális termékek között a bejgli. Húsok között a halaktól a borjúig minden fajta kapható, a gyümölcsök között pedig találtam mézdinnyét is, dacára a télnek. Hosszas töprengés után sem jutott semmi olyan termék az eszembe, amit normál körülmények között szívesen megrendelnék, de az oldalon mégsem látható.

Hol a kakukktojás képen?
Hol a kakukktojás képen?

Webközért 5/10
Teljes kiőrlésű és reform pékáru alig, húsféle viszont bőven akad. Rendelhetünk kulacsot aktív szénszűrővel, wc-fertőtlenítőt viszont nem találtam. Hajfestékből egyetlen márka egyetlen árnyalata kapható, nem merek belegondolni, hogy miért pont ez van raktáron. Borból van választék, de viszonylag gyenge, jégsalátát, céklát és cukkinit pedig hiába kerestem. Szőlőre és grapefruitra esélyem sem volt, papírzsebkendőből 10×10 darabos szintén nem kapható. Általában véve a választék egy közepesen felszerelt sarki kis közértére emlékeztet, ahol például nem az illat alapján vásárolunk öblítőt, hanem egyszerűen abból választunk, ami éppen van.

CBA 7/10
Hús- és pékáruból is elég nagy a választék, papírzsebkendőből közepes a felhozatal. Kerestem macskaalmot, de csak két fajtát találtam, méghozzá a gyengébb minőségből. Öblítők között tudunk válogatni, hajfestékből módjával, biotermékből szinte semmit nem tudunk vásárolni. Sok a saját márkajelzésű termék, viszont például a felvágottakból gyenge a kínálat. Gombából két fajtát is találtam, cukkinit viszont egyáltalán nem.

3. lépés: mennyiért és milyen gyorsan hozzák ki?

 

GRoby 7/10
Jó hír, hogy szinte bármilyen módon lehet fizetni, étkezési utalványtól a helyszíni bankkártyás fizetésig. A szállítási díj 890-1090 forint Budapesten belül, 50 ezer felett pedig ingyenes. Pest megyében és az ország több pontján is választhatjuk őket. Felárért vállalnak expressz szolgáltatást is, bár ez valamiért nálam a zsemlék miatt elbukott. Legalább 36 órával előre kell leadni a rendelést, ez tolerálható átfutási idő, a rendeléskor választható kézbesítési időszakom viszont 9-14 óra lett, tehát 5 órára a lakáshoz kötöttek egy állítólag kényelmi szolgáltatással. Reggel 9 és este 8 között működik a kézbesítés, szombaton csak délelőtt, vasárnap pedig szünetet tartanak.

ABCOnline 8/10
Este 7-kor már másnapra tudtam kérni a kiszállítást, 2 órás időintervallumok közül lehet választani reggel 9 és este 7 között, vasárnap viszont sajnos nem dolgoznak. Fizethetünk készpénzzel, előre utalással vagy online bankkártyával. 10 ezer forinttól ingyenes a házhozszállítás, alatta viszont 990-1990 között mozog, kerülettől függően. Pest megyéből is rendelhetünk, a díjazás itt területtől függ.

A Tesco oldala egy jól rendezett excel tábla
A Tesco oldala egy jól rendezett excel tábla

Tesco 9/10
A készpénzt el kell felejtenünk, csak bankkártyával fizethetünk online vagy átvételkor. Budapesten kívülre is szállítanak, és ha van szabad idősáv, akkor jó eséllyel pályázhatunk már másnapi kézbesítésre. Szállítási díj a kézbesítés időpontjától függően 600 és 1200 között mozog, az időpont kiválasztásakor van lehetőségünk ez alapján is dönteni, mert feltüntetik a választható időpontok mellett, hogy melyik mennyibe kerül Vasárnap is kihozzák az árut, reggel 8 és este 10 között 2 órás ciklusokban szállítanak.

Webközért 9/10
Vasárnap nincs szállítás, viszont akár már 2 óra múlva megkaphatjuk az árut, ha szerencsések vagyunk. Én este 7-kor rendeltem, és másnap reggelre már választható volt a kézbesítés. Budapest legtöbb kerületébe, Pilisvörösvárra és Solymárra lehet kérni a kézbesítést. Minimum 2 ezer forint értékben kell rendelni a szállításhoz, cserébe ingyen teljesítik. A kézbesítési időpontot 1 órás ciklusokra lehet szűkíteni. Készpénzzel vagy a neten keresztül bankkártyával lehet fizetni. 

Vége a cipekedésnek! Itt a Nagy Online Bevásárlás tesztCBA 7/10
40 ezer forint feletti rendelésnél ingyenes a házhozszállítás, egyébként 499-999 közti árral kell tervezni. Pest megyébe és Győrbe is szállítanak. Vasárnap nincs kézbesítés, szombaton csak délután 4-ig, máskülönben viszont reggel 8-tól este 8-ig jönnek házhoz. Készpénzzel, átvételkor bankkártyával és utalvánnyal is fizethetünk. Fontos előre gondolkoznunk, mert legalább 48 óra kell, hogy elteljen rendeléstől átvételig. Az általam választott kézbesítési időpont 3 órás intervallumot jelentett.

4. lépés: mennyibe kerül?

 

Ezek voltak a bevásárló listánkon:

Zsemle 5 db
Szentkirályi, mentes ásványvíz (1,5 l) 1 karton
citrusos Domestos (750 ml)
Zewa Deluxe wcpapír (8 darabos, Pure White)
narancs (az oldalon található legolcsóbb fajta) 1 kg
Sága selyemsonka klasszik 140g (CBA-nál csak pikáns volt) 1 db
Magyar Tejföl 20% (140 g)
tojás 10db-os (M-es méret, mindenhonnan a legolcsóbb)


Groby 7/10
3.309,- Ft. Szállítási díjjal együtt 4.399,- Ft

Abconline 5/10
3.630,-. Ft. Szállítási díjjal együtt 4.620,- Ft.

Tesco 8/10
3.046,- Ft. Szállítási díjak átlagával együtt 3.946 Ft

Webközért  9/10
3.424,
– Szállítási díj nincs, tehát ez egyben a végösszeg is.

CBA 6/10
3.506,- Ft. Szállítási díjjal együtt 4.505,- Ft

5. lépés: Amikor a pakkok végre megérkeztek

 

GRoby 9/10
Bár rendeléskor egész délelőttös várakozásra ítéltek, 9:30 körül már csöngettek is. A futár nagyon profinak tűnt, nem is hagyta, hogy az ajtóban vegyem át a holmit, hanem kipakolt mindent egyenként a konyhapultra. Gyors volt és hatékony, de mérsékelten kedves. Minden egyes termékfajta külön zacskóba csomagolva érkezett. A kiwik között volt egy, amelyik a sajnos eléggé puha, de azért a helyzet nem vészes. A tejföl szavatosságából viszont még majdnem egy teljes hónap hátravan, úgyhogy ezen meg is hatódtam, de tényleg.

Szép a banán
Szép a banán

ABCOnline 10/10
11-kor kezdődne az akár 2 órás várakozás, de pár perccel 11 előtt már megérkezett egy fiatal fiú, kezében a szatyorral
Minden termékfajtát gondosan és külön becsomagoltak, a zsemle zacskóját be is csomózták, hogy ne érhessen hozzá a többi holmihoz. Csinálok is gyorsan egy szendvicset az egyikből, miközben pakolok, és élvezem a délelőtti szállítás előnyeit: a zsemle friss, puha és ropog. A tejföl szavatosságából itt is majdnem 1 hónap még hátravan, a banán pedig olyan tökéletesen szép, érett és ép, mint egy csendéleten.

Tesco 9/10
A futár este 8 előtt pár perccel csengetett, éppen a 7-től 9-ig jósolt várakozási idő közepén. Rögtön az elején jelezte, hogy sajnos nem volt éppen olyan ízesítésű macskaeledel, amilyet kértem, de hozott helyette más márkából egy olcsóbb darabot, ha elfogadom. Ha nagyon márkahű vagyok, nemet is mondhattam volna, de nem tettem. A zsemlék meglehetősen szikkadtak, amit megértek, mert este van, a sajt csomagolását viszont azt hittem, hogy rosszul látom: májusig jó még a szavatossága. A boldogságomra azért adott némi hidegzuhanyt, amikor megláttam, hogy a joghurt bezzeg 4 nap múlva lejár. A kiwik tökéletesek: nem túl puhák és nem is túl kemények, és minden, holmi külön, leárt zacskóban érkezett. A futár elköszönéskor elmondta, hogy ha akarom, legközelebb elviszi a most itt hagyott szatyrokat, és hogy szelektíven gyűjtik őket.

Webközért 8/10
19:30 és 20:30 közöttre ígérték a szállítást. 19:45-kor meg is érkeztek. Az árut szép, logós papírszatyorban hozták. Külön nejlonba rakták a hűtött terméket, a zöldséget és a zsemlét. A nejlonokat nem csomózták be, így a zsemle akár ki is gurulhatott útközben a nejlon nélküli felmosószer mellé. De remélem, nem gurult. Kissé szikkadtak már, de ez nyilván az esti kézbesítés miatt van, úgyhogy megértem. Annak viszont nem örülök, hogy a tejfölnek már csak 5 nap van hátra a szavatosságából. A paradicsomok szépek, egészségesek, olyanok, amilyeneket én is választottam volna, egyetlen van csak köztük, ami kicsit nyomott lett. A csoki nem tört szét, a szeletelt sonka lejáratáig pedig szerencsére van még több mint 10 napom.

Nem szép banán
Nem szép banán

CBA 7/10
8:00 és 11:00 közöttre ígérték a szállítást, 10:45 körül érkezett a futár. Kék műanyagládában adta át a holmit, így jól látható volt, hogy minden megvan-e. A fertőtlenítőszert kézben hozta, külön az élelmiszerektől. A tejföl és a sajt szavatossága még több mint 10 napig jó, a zsemle friss, a banánt viszont magamtól biztosan nem választottam volna, részben mert a száráról már mindegyik készül leválni, részben pedig azért, mert az egyiknek a héja már szét van nyílva, ez pedig így nem valami higiénikus.
A műanyag rekesz nem csak szállítási eszközként meglepő, hanem azért is, mert azt is nekem adták.

És végül: eredményhirdetés

GRoby 38 pont
ABCOnline 39 pont
Tesco 42 pont
Webközért 38 pont
CBA 32 pont

Az összes szempontot figyelembe véve a sereghajtó a CBA lett. Csalódást okozott a szűk választékuk, de az árakon és az elnagyolt honlapon is volna mit csiszolni, nem beszélve a kiszállított gyümölcsről minőségéről. A versenyt 1. helyen a Tesco zárta. Átlátható, bár igényességre szoruló honlapján gyorsan tudunk haladni, gyakorlatilag bármilyen terméket megtalálunk náluk, az árai kifejezetten jók, kiszállításnál pedig gondosak.

Pékárut viszont inkább a pékségben vegyünk, ne tőlük kérjük, legalábbis ne esti kiszállítással. Minden most szerzett tapasztalatot összevetve (még a néhol kevésbé jókat is) azért az biztos, hogy online vásárolni jó, megspórolhatunk egy csomó időt és cipekedést vele, és láthatóan érdemes körülnézni akár számunkra eddig ismeretlen honlapokon is.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top