Életmód

Repceolaj: sütéshez, főzéshez és szépségápoláshoz

Te milyen olajat használsz? Nem mindegy! Érdemes kipróbálni például a repceolajat – bloggerünk cikkéből megtudhatod, hogy miért.

Ha a legjobb olajat keresed a sütéshez-főzéshez, akkor keresd a repceolajat, ugyanis a minőségi repceolajnak magas, konkrétan 220–240 °C az úgynevezett termikus bomláspontja. Ez az a hőmérséklet, amelynél az olaj füstölni kezd. A nyers olajoknál (pl. olívaolaj) a bomláspont jóval alacsonyabb, ezek inkább salátákra, tésztákra valók. A hevítésre szánt olajokat viszont soha nem volna szabad a termikus bomláspontjuk fölé melegíteni…

Repceolaj: sütéshez, főzéshez és szépségápoláshoz

Az élénksárgán virágzó olajrepcét a modern kor embere most kezdi újra felfedezni, pedig az első repcebetakarítás a római császárság idejéből datálódik. Hippokratész nevezte a repceolajat először “folyékony aranynak”. Az egészséges test megőrzésének hatékony szereként, már a több mint 2000 évvel ezelőtti római szakácskönyvekben is említik. Ma a minőségi repceolaj rendszeres fogyasztását az egészségünkre gyakorolt kedvező hatása miatt ajánlják a világ vezető tudományos szervezetei.
Figyelemre méltó arányban tartalmazza az esszenciális omega–3-zsírsavat, és mivel szervezetünk ezt nem tudja előállítani, fontos, hogy táplálkozásunkkal megfelelő mennyiségben mi juttassuk be testünkbe.

Az egészségmegőrző hatásairól és arról, hogy hogyan alkalmazhatod a szépségápolásban, az Anyawellness blogon olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top