Életmód

Böjt helyett – 3 napos méregtelenítő étrend

Csak semmi léböjtkúra és semmi koplalás – dietetikusunk olyan étrendet állított össze, ami gyötrelmek nélkül szabadíthat meg a mérgektől, és akár 1-2 kilótól.

Nemrég épp fültanúja lettem az egyik belvárosi buszon, ahogy két fiatal, harmincas nő arról beszélt, hogy a gyümölcsnap vagy a minden nap éhgyomorra javasolt grépfrút a hatásosabb, hogy lefogyjanak és egészségesebbek is legyenek. Nos, az igazat megvallva egyik sem. Ha éhgyomorra eszünk gyümölcsöt (pláne, ha főétkezés helyett), akkor sem tápanyag-tartalmilag nem fogja pótolni szervezetünk számára a megfelelő mennyiséget, sem az inzulin- és vércukorháztartásunkat nem befolyásolja kedvezően. És ha még gyomorsavproblémánk is akad, akkor meg is fájdulhat a gyomrunk. Ha pedig reggelire mondjuk csak gyümölcsöt eszünk, akkor az rossz a fogainknak is.

Dietetikusként azt értem méregtelenítés alatt, hogy segítünk a szervezetünknek felébredni, és ellátni a szükséges tápanyagokkal, rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, teljes értékű étrenddel, és mindemellett pedig napi legalább 2,5-3 liter folyadékot is iszunk.

A koplalás művészete

 

A méregtelenítés inkább az életmódunkat kellene, hogy jellemezze, nem pedig vészkiáltásként

csodakúrákat alkalmazni, abban bízva, hogy pár nap vagy pár hét alatt kitisztul a szervezetünk. Csak gondoljunk arra, mennyi idő kellett ahhoz, hogy a feleslegben lévő anyagok bekerüljenek és elraktározódjanak. De a koplalás “művészete” is mindenképp kerülendő egy “tisztítás”, méregtelenítés” folyamán!

Talán meglepő lehet, de nemcsak zöldségekből álló, éhgyomorra citromlevet vagy grépfrútot javasló, vagy csupán gyümölcsök alkotta étrendi ötletet szeretnék javasolni méregtelenítés címszóval, hanem egy könnyű, alacsony kalóriatartalmú, magas antioxidáns- és rosttartalmú teljes étrendet bőséges folyadékbevitellel, ami jótékony hatású és elősegítheti a szervezet tisztítását. A 3 liter napi folyadékfogyasztás az étrend mellett elengedhetetlen. A megnövelt folyadékmennyiség – akár gyógyteákkal, akár gyógyvízzel vagy sima vízzel vittük be – mindenképp hasznos a szervezet számára.

Tavaszi méregtelenítő étrend

1. nap

Reggeli: zabkása szójajoghurttal, fahéjjal, 1 narancs
Tízórai: 1 alma
Ebéd: rozmaringos, citromos tengeri halfilé nagy adag madársalátával és fél adag friss petrezselymes burgonyával
Uzsonna: 1 kisebb maréknyi pirított, fűszerezett csicseriborsó
Vacsora: sült cékla fetasajttal

2. nap

Reggeli: joghurtos sütőtökös zöldségturmix kis szerecsendióval
Tízórai: 1 maréknyi natúr sótlan mandula/mogyoró
Ebéd: grillezett cukkini és padlizsán tofuval és parmezánsajttal
Uzsonna: maréknyi aszalt cukrozatlan vörös áfonya
Vacsora: kefires reteksaláta 2 lágy tojással

3. nap

Reggeli: újhagymás, búzacsírás túrókrém 2 szelet teljes kiőrlésű búzakenyérrel és zöldpaprikával
Tízórai: vitaminvarázs (1 alma, fél körte, fél narancs és kis citromlé)
Ebéd: kölessel töltött sült paradicsom grillezett mozzarella sajttal
Uzsonna: pirított currys kis maréknyi csicseriborsó és 1 nyers sárgarépa
Vacsora: csirkemellsonka-tekercsek tormakrémmel, nagy adag fejes/jégsalátával és extrudált kenyérrel

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top