Életmód

Tisztítókúra-ábécé kezdőknek

Te is kacérkodsz a gondolattal, hogy tisztítókúrába kezd? Bloggerünk segít eligazodni a módszerek között, és azt is leírja, milyen eredményre lehet számítani.

Mire jó a tavaszi tisztítás?
Télen zsírosabban, fehérjedúsabban táplálkozunk, azaz jang típusú, melegítő ételeket veszünk magunkhoz, és több édességet is eszünk, melyek fokozzák a nyálkaképződést az emésztőrendszerben. Ehhez jön még az a tény, hogy télen zárva vannak a bőr pórusai, kevesebbet izzadunk, így a jang táplálékok által termelt belső hő bent marad a testünkben. A kínai orvoslás terminológiájával élve “nedves meleg” keletkezik bennünk, amitől nem árt tavasszal megszabadulni.

Ez a probléma egyidős a jóléti társadalmakkal, a túltápláltság korábban ismeretlen fogalom volt, így a böjtölés, tisztítás nem része a kínai gyógyító hagyománynak. A kínaiak szerint óvni kell a lép-hasnyálmirigy csíjét, nem szabad rendszertelen evéssel, koplalással gyengíteni, mert az rossz emésztéshez vezet.

 

Milyen módszert válasszunk?
A koplalás tehát az 5 elem konyhában nem opció, marad hát a léböjt és a gabonakúra mint két ismert eljárás. Mivel a léböjt szintén elég drasztikus metódus, csak folyékony táplálékból áll, ami ráadásul erősen hűt is, ezért csak életerős, robusztus, jangtöbbletes húsevőknek javasolt, archetipikusan a Gesztesi Károly-féle macsóknak. Ők egyébként alkatilag általában rosszul emésztik a gabonaféléket, ezért a gyümölcsökkel kombinált zöldséglékúra és a friss saláták eredményesebbek az esetükben.
Aki hiányos (csí-/vér-/jin- vagy janghiány), enervált, fázós és erőtlen, az jobb, ha nem kísérletezik a zöldséglékúrával, mert egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy egész nap fázik, hasmenése van és elkékültek az ujjai a janghiánytól.

A kevésbé macsós többségnek marad tehát a gabonakúra, de még itt is fontos szem előtt tartani, hogy aki hiányos, az 3 napnál tovább ne csinálja. Várandósok, szoptatós anyák, kisgyermekek, idősek és nagyon gyenge, kimerült emberek pedig egyáltalán ne kísérletezzenek a gabonakúrával sem.

Mit jelent a gabonakúra? Hogyan időzítsünk? Mire számítsunk? A teljes cikket a 5 elem konyha blogon találod.

Indulhat a tavaszi tisztítókúra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top