Életmód

A kisgyerekek jobban látják, ki a megbízható

Elég csak rápillantaniuk egy ember arcára.

Már a 3 év körüli gyerekek is hajlamosak megítélni az emberek megbízhatóságát az alapján, hogy egyszerűen ránéznek az arcukra. Ahhoz pedig, hogy az ítélet helyes legyen, nincs szükség szociális tapasztalatokra – állítja egy friss tanulmány.

Emily Cogsdill, a Harvard Egyetem pszichológia szakos PhD hallgatója a témában végzett kutatása során 99 felnőttet és 141, 3-10 év közötti gyereket kért meg arra, hogy számítógép által generált arcképek alapján ítélje meg az adott személy három tulajdonságát, nevezetesen a megbízhatóságát, a dominanciáját és a kompetenciáit. A képeket párban mutatták meg a résztvevőknek és kérdéseket tettek fel azokkal kapcsolatban, például, hogy a két kép közül melyiken látható kedvesebb személy.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megbízhatóság megítélésében a kisgyerekek a leginkább következetesek. Az azonban még mindig nem világos, hogy pontosan mikor alakul ki a gyermekekben az a képesség, hogy az arc alapján a karakterre tudjanak következtetni.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top