Életmód

Így tartósítsd a medvehagymát!

Miért jó a medvehagyma? Hogyan használjuk fel? És mit készíthetünk belőle? Bloggerünk mindenre választ ad.

A korai tavasznak örülhetnek a medvehagyma-rajongók is, ugyanis a bükkerdők alja friss zöld levelekkel van tele, ameddig a szem ellát. A medvehagymának hasonló élettani hatásai vannak, mint a fokhagymának, tele van C-vitaminnal, antibakteriális hatású, jótékonyan hat az emésztésre, és csökkenti a vér koleszterinszintjét, illata azonban jóval enyhébb. Hiába, mi magyarok hagymát eszünk hagymával. Úgy tartják, hogy a medvék kedvelt eledele, latin nevében is megjelenik az ursus (medve) szó.

A medvehagymának elsősorban a zsenge leveleit gyűjtjük, még virágzás előtt. Ha hagyjuk felmagzani, akkor a jövő évi termés biztosítva van. Mindig kérdés, hogyan lehet a legtöbb tápanyagot megőrizve eltenni a frissen tápanyagdús növényeket.  

A leghatékonyabb módszer, ha sózva, olívaolajjal turmixolva tesszük el. Ezzel a módszerrel megőrizzük az intenzív hagymás ízt és a vitaminokat. Arra érdemes ügyelni, hogy használat után mindig öntsük fel olajjal a tetejét, nehogy megromoljon…

A teljes cikket a Füvészblogon találod.

Mindent a medvehagymáról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top