Életmód

Így fogyj gabonával!

Hétfőtől fogyó hold van, jó alkalom egy gabonakúrához, az univerzum energiái támogatni fogják a tisztulást, fogyást. Hogy melyik gabonafélét válaszd? Bloggerünk összefoglalója segít.

Minden gabonáról általánosságban elmondható, hogy a közepünket, a lép-hasnyálmirigy funkciót erősítik, és táplálják a csít (jang) és a testnedveket (jin), azaz “Kraft”-ot és “Saft”-ot is nyerünk általuk. Az 5 elem közül édeskés ízük és sárgás színük miatt a Földhöz soroljuk őket, de mivel a lépen kívül mindegyik más-más funkciókörre is hat, ez alapján hozzárendelhetjük őket az egyes elemekhez is, tovább differenciálva ezzel a képet.

Bevezetésnek nézzünk elemenként egyet:

Fa elem

Aszalt tönköly
Nálunk kevéssé ismert, német nyelvterületen Grünkern néven nagyon elterjedt gabonaféle, a tavaszi tisztítókúrák gyakori szereplője. Tulajdonképpen még éretlen állapotban, zölden betakarított és megszárított tönkölybúza, mely hatásában és ízében is különbözik az érett tönkölytől.
Melegítő hatású, a máj funkciókörre hat elsősorban, emeli a máj csíjét, táplálja a máj vérét, kivezeti a máj nedves-meleget, regenerálja a májat. Főként vér- és csíhiány esetén javasolt.

Tűz elem

Rozs
A rozs a szív-meridiánra és a májra, epehólyagra hat. Tisztítja az artériákat, táplálja az izmokat. Szárító hatású gabona, nyálkaproblémáknál használatos (ödéma, cellulitis, magas koleszterinszint stb.).

Föld elem

Amarant
Nagyon tömény, tápláló pszeudogabona, szoptatós anyáknak, kisgyerekeknek, vegetáriánusoknak, vegánoknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott. Célszerű más gabonával keverni töménysége miatt. Magas a kalciumtartalma, erősíti a tüdőt, szárítja a nedvességet.

Fém elem

Zab
A legmelegebb, legjangabb gabona, csíhiányosoknak, janghiányosoknak, gyerekeknek ideális, főleg pehely formájában. Serkenti a növekedést, fokozza a testi–szellemi teljesítőképességet, erősíti az idegeket, csökkenti a koleszterinszintet.

A teljes összeállítást az összes gabonafélével és a tippeket az 5 elem konyha blogon találod.

Nagy gabonakúra-kalauz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top