Életmód

Ügyintézés karosszékből

Már napok óta tervezed, hogy ebédidőben kiugrasz, hogy a végére járj annak pár hivatali ügynek, aminek a határideje lassan a körmödre ég. Húzod, halasztod a dolgot, mert ki nem állhatod a sorban állást, az ügyintézők közönyét és a többi dolgot, ami ezzel jár. Akkor miért nem intézed karosszékből?

Gázóra-beolvasás, adóbevallás, erkölcsi bizonyítvány kikérése, felvételi jelentkezés, részfogyasztás módosítása az Elektromos Műveknél… és így tovább. Egyenként is elvesznek egy fél napot az életedből, hát még ha több is összejön! Kész tortúra, mire egyáltalán kideríti az ember, hogy hova, mikor és milyen iratokkal kell bejelentkezni, és még csak ezután jön a többi járulékos kelletlenség: nincs parkolóhely, letörik a rohanásban a cipőd sarka, 40 percet állsz sorban, majd mire elkészülsz, a parkolóellenőr éppen rátette a szélvédőre a csomagocskát. A hab a tortán pedig, hogy lekésel a következő találkozódról.

Ügyintézés karosszékből

Sokan megszokásból vagy azért, mert nem tudják, hogy másként is lehet, az ilyen ügyeket személyesen intézik. Pedig szó szerint karosszékből, az íróasztalod mellől le lehetne bonyolítani ezeket ebédszünetben. A legtöbb esetben csak internetre van szükség ehhez.

Közületi ügyek

Valamennyi közületi szolgáltató – víz-, villany- és gázszolgáltatók, sőt némelyik szemétszállító, közterület-fenntartó cég is – rendelkezik már online ügyfélszolgálattal. Az ügyintézést a honlapjukon keresztül lehet végezni, amihez belépési név és jelszó szükséges. Ezt a jelszót és nevet a regisztráció során kapod meg, amit szintén a honlapon intézhetsz el. Nem kell hozzá semmi, csak a személyes adataid és (általában) az adott céggel kötött szerződésben szereplő partnerszámod. Egy regisztrálás – ha megkerested a szerződést – nem tart tovább 10 percnél.

Ha megszerezted a jelszavad és a belépési neved, attól kezdve a nap bármelyik szakában elvégezheted a havonta ismétlődő rutinügyeket – például a mérőóra-beolvasást – és az alkalmanként előforduló teendők java részét is. Ha ellopják a kukát, nem kell rohannod az ügyfélszolgálatra és egy fél napot ezzel bajlódni, hanem belépsz a szemétszállítók honlapjára, kitöltesz egy űrlapot 2 perc alatt, és várod az új szemetesedényt (és az áráról a csekket, amivel ne menj a postára, hanem utald át otthonról, netbankon keresztül a pénzt). Ha új villanyórát akarsz felszereltetni, ne menj az szolgáltató irodájába a város másik végébe, hanem lépj be az online ügyfélszolgálatra, és jelentsd be az igényed. Ügyek tucatjait intézheted így. Arról, hogy konkrétan mi intézhető el, a szolgáltató általában közzétesz egy listát a honlapján (rendszerint az “ügyfélszolgálat” menüpont alatt).

Hivataljárás helyett

A másik nagy találmány, amivel rengeteg időt takaríthatsz meg, az ügyfélkapu. Itt olyan dolgokat intézhetsz el pár kattintással, mint például vállalkozás indítása, adó- és járulékbevallás, útlevél és személyi igazolvány pótlása, erkölcsi bizonyítvány igénylése, jelentkezés beadása felsőoktatási intézménybe és még több tucat egyéb dolgot, amire “normális” körülmények között rámenne egy fél napod a hivatalban. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget is. Ehhez szintén egy ingyenes regisztráció szükséges, amit személyesen kell intézni az illetékes okmányirodában vagy az adóhivatalnál. A jó hír, hogy ezt a regisztrációt el lehet indítani online is, sőt ha rendelkezel digitális aláírással, akkor egyáltalán nem kell bemenned a hivatalba. Eztán még le kell töltened egy ingyenes nyomtatványkitöltő programot és az ügyhöz tartozó nyomtatványt, és már intézheted is minden ügyes-bajos dolgod otthonról. Elfelejtheted a az idő- és pénzrabló hivataljárást. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top