Életmód

Így tisztítsd az autót takarékosan!

Az autóvezetés ma már nem férfi privilégium, de az autó fenntartását, ápolását a legtöbb nő szívesebben hagyja a párjára. Pedig az alapvető karbantartási feladatok nem is olyan bonyolultak, és néhány leleményes praktikával a nők is remekül el tudják látni. Ezekkel a megoldásokkal meghosszabbíthatod autód élettartamát, csökkentheted a költségeit és könnyedén rendben tarthatod.

Tegyük tisztába!

Ha piszkos az autó, az nemcsak a szépérzékünket bántja, de magának a járgánynak sem használ. A szennyeződések – legyenek kívül vagy belül – idő előtti rozsdásodáshoz és egyéb kellemetlenségekhez vezethetnek. Ha a következő trükköket beveted, a kocsid tovább marad szép és működőképes.

Fenyőgyanta
Az autó fényezése nemcsak optikai célokat szolgál, hanem véd a korróziótól, UV sugárzástól. Ez a kocsi “bőre”, amit ugyanúgy ápolni kell, mint a sajátodat. Látványosan rontja például a kocsi küllemét, ha fenyőfa alatt parkoltál, és az ágak, tűlevelek ráhullottak az autóra, levakarhatatlan gyantafoltokat hagyva maguk után. Vízzel és mosószerrel hiába is próbálkoznál, viszont segít a majonéz! Tegyél bőven ebből mindegyik foltra, majd hagyd száradni 10-15 percig. Ezután száraz, nedvszívó ruhával letörölheted, és vízzel tisztára moshatod a kocsit. Ugyanezzel a módszerrel eltávolítható a sárvédőre tapadt olvadt aszfalt is.

 Autózás – mindennapi praktikák nőknek

 

Madárpiszok
Ha a szélvédődet használják a madarak céltáblának – márpedig annak fogják, Murphy törvénye szerint különöse akkor, ha épp most gurultál ki az autómosóból –, ne bosszankodj. Ezt a makacs és a fényezésnek ártalmas anyagot ecettel egy mozdulattal el tudod távolítani.

Átláthatatlan szélvédő
Esőben gyakran nem pereg elég gyorsan az esővíz a szélvédőről, ami csökkenti a kilátást, és ezért balesetveszélyes jelenség is. Segíthetsz a dolgon, ha két pohár vízben feloldasz 2-3 evőkanál szódabikarbónát, és időről időre egy adaggal felviszel ebből a koktélból az ablakokra egy rongy segítségével. Ha a szélvédőd folyton párásodik, belülről tiszta, samponos ruhával töröld át. Ez egyrészt tisztít, másfelől távol tartja a párát is.

Matt autó
Ha a kocsid fényezése idővel elveszti csillogását, autóviasszal vagy polírozóval szokták a problémát orvosolni. Egyik sem túl olcsó, és a polírozás még időigényes is, de van alternatív megoldás erre! Ha egy vödör habos, mosószeres vízhez egy teáskanálnyi hígítatlan ecetet adsz, minden nehézség nélkül eltávolítható a szennyeződés. Amikor tiszta öblítővízzel töltöd meg a vödröt, tegyél ehhez is egy teáskanálnyi ecetet, és öntsd le a keverékkel az egész kocsit.

Olajfolt
Ha az autó alatt a betonon olajfoltot találsz, akkor két dolgot tegyél. Először is vidd el egy megbízható szerelőhöz, hogy nézze meg, van-e probléma. Másodszor pedig önts a foltra hígítót, arra macskaalmot, és várj. Hagyd felszívódni az anyagot, de ezalatt tartsd a macskát távol ettől az alomtól, és a gyorsan párolgó és émelyítő hatású hígító miatt nyisd ki az ajtót, ha a garázsban van a folt. Végül seperd fel.

 Autózás – mindennapi praktikák nőknek
 

Használd takarékosan a gázpedált

A helyes gázadás több szempontból is fontos. Egyfelől üzemanyagot és pénzt takaríthatsz meg vele, másrészt növelheted a kocsi élettartamát. Különösen induláskor, hideg motornál fontos, hogy hogyan adagolod a gázt. Mikor beindítod a kocsit, csak néhány másodpercig hagyd üresen járni a motort, majd indulás után 5-10 percig próbáld állandóan közepes fordulatszámon tartani a motort (2300-as fordulat környékén). Ez egy átlagos autónál azt jelenti, hogy városban ötvennel, harmadik sebességben közlekedsz. Ha túl hangosan pörög a motorod, vagy nagyon mély hangon, rekedten morog és rángat, az nem jó. Ha rendszeresen rövid távon használod hideg motorral a kocsit – például csak a gyereket viszed az iskolába, és már jössz is haza –, ezt a szabályt mindig tartsd be, mert pont ilyenkor árt rengeteget az autónak, ha túlpörgeted vagy alacsony fordulaton használod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top