Életmód

A selyem titkai – 10 érdekesség

A selyem évezredek óta az egyik legkeresettebb, legdrágább és legmisztikusabb kelme. Titkát évezredeken át őrizték a távoli keleten. Ma már talán nincs ország, ahol ne lehetne hozzájutni, de még mindig számos érdekes titkot és meglepetést tartogat számunkra ez az anyag.

 

Titkos kincsA selyem titkai – 10 érdekesség
A selyem évezredeken át fontos árucikke volt az ókori Kínának. Feldolgozásának titkát 25 évszázadon át megőrizték, hiszen jelentős gazdasági előnyök származtak ebből az értékes termékből. Idővel azonban eljutott a selyemgyártás titka Koreába is, onnan pedig elterjedt Ázsia más országaiba, majd Európába is az ötödik században. Hazánkban a 19. században élte fénykorát a selyemgyártás.

A véletlen szülötte
A selyemkészítés tudományát a legenda szerint egy véletlennek köszönhetik a kínaiak: Hszi Ling Si császárné ugyanis véletlenül beleejtett a forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult, és hosszú, finom fonalat eresztett le, amely alkalmasnak látszott arra, hogy fonalat készítsenek belőle.

Könyvet írtak rá
A selymet mi ruhák alapanyagaként ismerjük, de az ókori Kínában könyveket is írtak selyemszövetre. A selyemkönyveket leginkább felcsavarva tárolták, egy-egy ilyen tekercset csüannak neveztek. Egyesek azt állítják, hogy a kínaiul régen k’üannak hangzó szó könyv formában a magyar nyelvbe is bekerült vándorszóként.

Selymet szőni tudni kell!
Thaiföldön is régi hagyományai vannak a selyemszövésnek. A kultúrában annyira fontos helyen áll ez a mesterség, hogy egy thai lányt csak akkor tekintenek házasságra érettnek, amikor már elsajátította ezt a tudományt.

Nem férfiaknak való
A mohamedán vallás tiltja, hogy a férfiak selyemből készült ruhadarabot viseljenek. Ennek oka az, hogy úgy gondolják, a selyem elveszi a férfierőt és nőiessé teszi a teremtés koronáját.

Erős, mint a vas
A selyem nagyon erős anyag. Egy fonatnyi selyem például erősebb, mint egy ugyanolyan vastag acélkábel.

A selyem titkai – 10 érdekességFalánk selyemhernyó
A selyemhernyó élete során 40 ezerszer annyi táplálékot fogyaszt el, mint a saját kifejlett tömege.

Termelékeny selyemipari dolgozó
Egy selyemhernyó igen szorgos teremtmény: egy perc alatt 15 méternyi selyemszálat képes előállítani.

Kell az alapanyag hozzá!
A selyem nem véletlenül drága kelme: egy átlagos selyemruhához 70 kilogramm eperfalevélen kell átrágnia magát a hernyónak.

Bírja a gyűrődést
A selyem – ellentétben a hírével – egyáltalán nem kényes anyag. Kifejezetten jól ellenáll a pornak és nehezen koszolódik. Legjobb, ha kézzel mosod és száradni nem a napra teszed. Más törődést nem igényel.

Nehéz mesterség
A selyemszövés igen fáradságos munka. Negyed kiló kelmét megszőni 12 órájába kerül a hagyományos kézi szerszámokkal dolgozó munkásoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top