Életmód

Pocakosak a magyar katonák

A magyar honvédek majdnem fele túlsúlyos, 20 százalékuk pedig kifejezetten elhízott – derül ki egy friss felmérésből.

A hivatásos katonák negyede egyáltalán nem sportol, ráadásul a hadsereg állományának harmada – férfiak és nők is – rendszeresen dohányzik – írja a Magyar Nemzet egy friss felmérésre hivatkozva. A magyar katonák közül szinte minden második túlsúlyos, minden negyedik pedig kifejezetten elhízott.

Miközben kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek arról, hogy egy túlsúlyos nő szerepelhet-e aktfotón, vagy az internet népe felháborodik (vagy éppen igenli), hogy egy édesanya szülés után megmutassa a hasát, sokkal kevesebb szó esik arról, hogy bizonyos foglalkozások körében elvárható-e a fittség, vagy sem. Magyarul milyen teste legyen egy rendőrnek, katonának, tűzoltónak?

Ne keressünk itt szexizmust, egyszerűen csak arra gondolunk, hogy egy létrán szuszogás nélkül felmászó tűzoltó jobban elbírja oltani a tüzet, vagy éppen kiment egy baleset után egy autóroncsból. Vagy egy hivatásos katona, hogy lehet, hogy nem sportol? (A felmérésből az derült ki, hogy a magyar katonák negyede bizony nem mozog rendszeresen.) Rossz példamutatás ez egy olyan országban, ahol kötelező a napi testnevelés óra a diákoknak; valamiért a katonáknak nem.

A végére pedig itt egy megható videó – katonák, akik először látják a gyereküket:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top