Életmód

Környezetbarát ruhaszortírozás

Otthon számtalan olyan felesleges holmit tárolunk, amitől időről időre igyekszünk megszabadulni vagy jobb esetben megpróbáljuk újra felhasználni. Megunt ruháinkat például gyakran egyszerűen kidobjuk, pedig ez egy cseppet sem környezetbarát lépés. Van ennél sokkal jobb megoldás is.

A legtisztább dolog, ha semmi nem kerül a kukába. Igaz, hogy gyorsabb módszer, ha bezsákolva egy konténer mellé állítjuk a felesleges ruhahalmokat, de ezzel csak egy újabb lépést teszünk afelé, hogy gyerekeink egy piszkos, szeméthegyektől éktelenkedő, egészségtelen bolygót örököljenek tőlünk. Ha egy kicsit is fontos számunkra, hogy ne romboljuk tovább környezetünket, akkor szánjunk egy kis időt és energiát a kukába szánt ruhák szortírozására.

Jótékony adományok

Alapvetően három halomba válogathatjuk szét használaton kívüli ruháinkat: az elsőbe a legjobb állapotú darabok kerüljenek, a másodikba az elhordott, de még javítható, legalább részleteiben felhasználható ruhákat rakjuk, a harmadik pedig megmarad a végképp elvásott rongyoknak. A még hordható ruhákkal lesz a legkevesebb gondunk, mert ezeket örömmel befogadják a ruhagyűjtő akciók, szeretetszolgálatok, menhelyek, de saját rokonságunkban is találhatunk helyet egyik-másik darabnak. Sőt akár el is adhatjuk őket valamelyik aukciós portálon, de úgy is nyerhetünk velük egy kis pénzt, ha bevisszük egy ruhaüzlet-hálózat gyűjtésébe, mert ezek rendszerint vásárlási kupont adnak cserébe az adományunkért. Az elajándékozható ruhákkal kapcsolatban csak két teendőnk van: tisztán és lehetőleg vasalva csomagokba kell őket kötni és elszállítani a “célállomásra”.

Kreatív újrahasznosítás

A másik két kupac tartalmát is érdemes átvizsgálni, ugyanis nem minden szemét, ami annak látszik. A javítható göncök közül sok olyat fogunk találni, amiből egy kis átalakítással “új” ruhát tudunk kreálni. Egy szakadt farmernadrágból és egy másik, divatjamúlt ruhából kis kézügyességgel könnyedén csinálhatunk például vagány, vidám nyári szoknyát akár magunknak, akár a lányunknak, de ha elég kreatívak vagyunk, falra akasztható fésű- vagy újságtartó is készülhet a masszív zsebekből. Csak a leleményességünk szab határt annak, hogy ezeket a ruhákat miként használjuk fel. Jópofa patchwork szőnyeg, táska, ágynemű- vagy párnahuzat, gyermekszobai faldísz, játékfigura, takaró, sőt akár bútorhuzat is születhet a kezünk és a varrógép alatt, ha elég türelmesek és kitartók vagyunk. Íme, néhány ötletadó példa:

Megnézem
Összes kép (1)

Mindennek hasznát lehet venni

Végül a megmaradt rongyokkal kell kezdeni valamit. Nagyanyáinknál semmi sem ment kárba, ők ezeket is tudnák hasznosítani. Sárfogó lábtörlőt, rongyszőnyeget készítenének belőle, törlőrongynak hasogatnák fel csíkokra, esetleg párnahuzatba tennék tömésnek, de a végére a legtöbb, kidobásra ítélt holmi hasznosulna. Ha nem is tudsz minden darabnak így új “életcélt” találni a háztartásodban, a többségét azért próbáld meg újra felhasználni. Így a végére a három nagy kupacból csupán egy marékra való használt ruhát kell majd a szemétbe hajítani. Sokkal jobb érzés lesz, mintha zsákszám hordtad volna őket a kukába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top