Életmód

“Néha elcsábulok, utána szenvedek”

"Égő viszketés, kiütések az arcomon, a hátamon egy pörkölt vagy egy zöldborsóleves után. Eszembe sem jutott akkor, hogy az ételtől lehet" – ételallergiások és ételérzékenyek mondják el, hogyan lehet enyhíteni a tüneteken, és hogyan lehet az elsőre rémisztőnek tűnő érzékenységgel élni.

Nagy Katalin – lisztérzékeny, laktózérzékeny

Katalinnál 2009-ben diagnosztizáltak lisztérzékenységet. A kezdeti tünetek után (puffadás, székrekedés, néha hirtelen hasmenés) gasztroenterológushoz és dietetikushoz is fordult, de nem minden tanács vált be, amit a szakemberektől kapott. Kata 46 kiló és 165 cm – akár a kórosan sovány kategóriába is tartozhatna, ugyanakkor azt mondja, nagyon szeret enni, és sokat is eszik, persze más jellegű ételeket, mint korábban.

“Nagyon szeretek főzni, így szinte minden nap készítek valamit, hétvégén meg sütök is. Ha nincs időm, a roston sült csirkemell és a rizs mindig átsegít az ebédidőn. Nagyon szeretem a japán és a thai konyhát, szerencsére ott könnyebb úgy választani, hogy ne legyen gond.”

A lisztérzékenység a vékonybél nyálkahártyáját károsító, így anyagcserezavart okozó krónikus betegség: a szervezet ellenanyagot termel a kalászos gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található glutén nevű fehérjével szemben.

“Nagyon sok boltban tudok már a diétámnak megfelelő élelmiszert vásárolni, egy helyen vásárolok be lisztet, cukrot, tejet és tésztát nagyobb mennyiségben, és a munkahelyem közelében is van egy kis biobolt, amit nagyon szeretek. Ott sütit és más finomságot is tudok venni, olyat, ami nekem is jó.”

Katalin azt is beismeri, hogy nem mindig sikerül százszázalékosan betartani a speciális étrendjét. “A végzetem a laktóz, így a tejre nagyon figyelek, mert az »nagyon fáj«. A glutén esetében néha megszegem a diétát, megeszek egy fél vizes zsemlét vagy kiflit. Meg nagyon szeretem a gyorséttermeket, és néha elcsábulok egy hamburgerre. Felpuffadok tőle, és rossz utána a közérzetem, így ez már csak két-három havonta fordul elő.”

Hegyi Kitti, 24 éves – laktózérzékeny, ételintolerancia sárgarépával, paradicsommal, hagymával, zöldborsóval, vöröshagymával szemben

Égő viszketés, kiütések az arcomon, a hátamon egy pörkölt vagy egy zöldborsóleves után… Eszembe sem jutott akkor, hogy az ételtől lehet. Egy vérvizsgálat után derült ki, hogy pontosan mi a bajom. Dietetikusként kissé ironikus, ha az embernek ennyi baja van, bár pozitívan hozzáállva: hitelesebb, ha saját tapasztalatával tud segíteni.

Nyolc éve élek ennyi ételérzékenységgel együtt. Az ételallergiával szemben az érzékenység azt jelenti, hogy az elfogyasztás után órák vagy egy-két nap múlva okozhatnak tüneteket az ételek. Haspuffadás, emésztési gondok, bőrproblémák, kiütések, viszketés – ezek voltak a tüneteim –, de a nyolc év alatt megfelelő rutinra tettem szert, és megfelelő immunerősítéssel már kevésbé küzdök azokkal a súlyosabb következményekkel, amiket az elején tapasztaltam.

Nálam nagyon összefügg a hangulatommal is, milyen súlyosságú tünetet produkál egy sima

joghurt. Nem egyszer fordult elő, hogy egy stresszesebb időszakban egy pohár joghurttól iszonyatosan beteg lettem, ilyenkor hatalmasra nő a hasam, émelygek, nincs étvágyam, hányingerrel küzdök. Ha ilyen időszakot élek, még egy tejet tartalmazó háztartási keksz is kiváltja ezeket a tüneteket. Megtörtént már az is, hogy megkérdeztem egy adott pékségben, melyik termék nem tartalmaz tejet, három pékáru közül tudtam is választani, és mégis rosszul lettem utána. Szerencsére nem gyakran fogyasztok pékárukat, de ha igen, akkor a jó öreg vizes zsemlét választom.

A paradicsomos ételeket soha nem választom, csak ha nagy ritkán megkívánok valamit. Egyik házi kedvencem a paradicsomos húsgombóc, ebből igyekszem csak egy tányérral enni, ám a kisebb következményeket általában viselem egy-két nap múlva az arcomon.

Akár a zöldségeknél, akár a tejtermékeknél az embernek magának kell kitapasztalnia, melyik élelmiszer milyen mennyiségben, hogyan okoz tüneteket, a pácienseimmel ezért is vezettetek étkezési naplót. Ebből látjuk, mekkora az a mennyiség, ami problémát okozhat, de mérlegelünk, hogy azért ne kelljen teljesen kizárni mindent az étrendből, mert az nem megoldás. Én például rendszeresen szedek kalciumot, multivitaminokat, rosttablettát, így tudok figyelni a tápanyaghiányokra, és kordában tudom tartani a súlyosabb következményeket.

László Szandra 24 éves – ovo-lakto vegetáriánus, laktózérzékeny

Szandra egy éve ovo-lakto vegetáriánus, ez azt jelenti, hogy nem eszik húst, viszont más állati eredetű ételt, például tojást igen. “A párom is vegetáriánus, ez ösztönzött kezdetben arra, hogy kipróbáljam ezt a típusú étrendet, és jobban utánajárjak a témának – meséli az egyetemista lány. – Kezdetben nehéz volt az átállás, kicsit megviselte a szervezetemet, de mára már szerencsére tudom, hogy mivel lehet pótolni a jól megszokott magyaros húsételeket. Jelentős változást nem észlelek azon kívül, hogy a vasárnapi ebéd után fél-egy órával tudok sportolni, mert a zöldségalapú étrend nem terheli le annyira az emésztőrendszeremet.”

Szandra hétköznap menzán eszik, ahol mindig van vegetáriánus menü, és hétvégén szokta megvásárolni a nehezebben beszerezhető élelmiszereket. Elcsábulni ő is szokott, bár ez nem egy cukrászda megrohanását jelenti nála. “Az elmúlt időben előfordult, hogy egyszer-kétszer ettem halat, mert laktózérzékeny lévén nem könnyű pótolni a szükséges fehérjét. A vega táplálkozás kialakítása egy folyamat: meg kell tanulni új recepteket, fel kell fedezni új élelmiszereket, és meg kell szokni, hogy bizony akárhová megy az ember, ha közös étkezésre kerül sor, magyarázkodnia kell. De számomra azonban ez már egyáltalán nem kellemetlen, szívesen beszélek erről másokkal.”

Mennyibe kerül?

 A laktózérzékenység “költséghatékonyabb”, mint a lisztérzékenység. Egy laktózmentes tej nagyjából 100-200 forint pluszköltséget, vagy ha biztosra megyünk egy szójaitallal vagy más növényi tejjel, egy sima tej árának öt-hatszorosába is kerülhet. Aki főz, süt otthon rendszeresen, tudja, hogy nehéz kikerülni ezeket teljesen, bár kis gyakorlással megoldható. Például egy túrógombóc nem éppen költséghatékony laktózmentes túróból, hisz negyed kiló 300-400 forint. Az ételérzékenységek esetén nem feltétlenül jelentkezik pluszköltség, hiszen ha például a paradicsomot, sárgarépát elhagyja az ember, ugyan ízében nem mindig, de tápanyag-tartalmilag tudja azokat pótolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top