Életmód

Ilyen nehézségekkel küzdenek az SM betegek minden nap

Az idén május 28-án tartják a világon a Sclerosis Multiplexes Emberek Világnapját. A Vajdahunyad váránál szolidaritási szövőszékkel, futással és szakemberekkel hívják fel a figyelmet a betegségre.

A betegség világszerte 2-2,5 millió embert érint, Magyarországon körülbelül 8-10 000-en szenvednek tőle. A sclerosis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos betegsége. Tünetei sokfélék, attól függően, hogy a gyulladásos góc az idegrendszer mely részét érinti. Gyakorta okoz látás- és mozgáskoordinációs problémákat, mint például egyensúlyvesztés, bizonytalan járás, szédülés, a végtagokkal végzett mozgások ügyetlensége, a lábak gyengesége. Az SM-es betegek egy részénél a beszéd lelassul, érthetetlenné válik, megváltozik a ritmusa.

 Ezek a tünetek önmagukban is megnehezítik az SM betegek hétköznapjait. Ezt csak tetézi, hogy mivel a társadalom egészséges tagjai nem ismerik a kórt, a tüneteket félreértelmezik, így a betegek gyakran szenvednek verbális, vagy akár fizikai agressziótól.

A rendezvény korábbi helyszínein egy szövőszéket állítottak fel, és szolidaritása jeléül bárki szőhetett.

Az SM világnap teljes programját itt találjátok!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top