Életmód

Készíts öko szúnyogriasztót házilag!

Nagyon egyszerű szúnyogriasztó házi készítményt keverhetünk, ha a természet adta lehetőségeket preferáljuk. Eldönthetjük, hogy az olajos kencét vagy az alkoholos sprayt találjuk szimpatikusabbnak, de lehet akár mindkettő is. Bloggerünk megmutatja, miből és hogyan.

Én minden szezon elején csinálok ilyet is, olyat is, mert a csupasz bőrre olajosat fújok-kenek, kiránduláskor, este a ruhára és néha a függönyre az alkoholos oldatot használom. Mindkét keverék összeállításkor szem előtt tartom, hogy kisgyerekek is kapnak belőle, tehát számukra is szelíd illóolajokat használok.

Mandulaolaj citromfűvel, citromos eukaliptusszal és levendulával

Bázisolajnak mindig csak hidegen sajtolt olajat használjunk, mert ebben megmaradnak az értékes ásványi anyagok és vitaminok. Sokféle olaj közül választhatunk, például: olívaolaj, szőlőmagolaj, szójaolaj, napraforgóolaj, sárgabarackmag olaj, búzacsíraolaj, jojobaolaj talán a legismertebbek, és könnyen hozzáférhetők.

A mandulaolajból én 200 ml-t szoktam bekeverni, ezzel el is vagyunk egy nyáron át, igaz, nem használjuk nagyon sokat. Illóolajok esetén is sokféle közül választhatunk, lényegében szinte minden jó szúnyog ellen, aminek erős az illata. De azért csak óvatosan, mert többek van kellemetlen hatása is. Például a kámfor, menta, eukaliptusz nem minden fajtája jó 6 év alatti gyerekeknek, a fahéj irritálhatja a bőrt, és a citrusfélék fényérzékennyé teszik a bőrünket, tehát könnyen leéghetünk.

Készíts öko szúnyogriasztót házilag!

 

Szúnyogriasztásra jó választás (Felnőtteknek! Lentebb olvasható a gyerekere vonatkozó felhívás):citromfű, citrom, citronella, levendula, babér, rozmaring, borsmenta, kakukkfű, cédrus, teafa, geránium, zsálya, eukaliptuszok.

Ha érzékeny a bőrünk, vagy gyerekeken szeretnénk használni egy új (illó)olajt, akkor csináljunk bőrpróbát!

Idén én a 200 ml bázisolajba 30 csepp citromfüvet, 30 csepp levendulát és 20 csepp citromos eukaliptuszolajt kevertem. Intenzív szúnyogriasztó illatát csak megbolondítja a levendula, így még az sem zavaró, ha esetleg úgy megyünk emberek közé, hogy rajtunk van az illat.

Tárolni sötét üvegben ideális, így károsodik a legkevésbé. Ezért is jó eltenni jobb időkre a kiürült olajos, alkoholos üvegcséket, éljen az újrahasznosítás!

Fontos, hogy csakis 100 százalékos illóolajokat használjunk, véletlenül se olcsó, párologtatóba való illóolajokat! Azt is tartsuk szem előtt, hogy ha gyerekekre is használjuk, csak olyan illóolajokat keverjünk, amik nekik is megengedettek. Hogy melyek ezek, illetve melyek a tiltólistásak? Tudd meg a Propolisz blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top