Életmód

A legjobb termékenységfokozó étrendek

Manapság egyre több pár küzd termékenységi problémákkal. Szerencsére számos módszer létezik az áldott állapot elősegítésére. Az egyik ilyen, természetes és kockázatmentes módszer az étrend helyes megválasztása.

A megfelelő étrend mindkét félnél növeli a termékenységet, de ha esetleg orvosi segítségre is szükség van a fogantatáshoz, az alábbi tanácsok akkor is jelentősen növelik a siker esélyét. Sőt azoknak is ajánlottak, akiknél a mesterséges megtermékenyítés hozhatja meg a várt gyermekáldást.

Egyél teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket!

A szénhidrátok befolyásolják a vércukor- és az inzulinszintet. Ha folyamatosan magas a nő vércukorszintje, ez negatívan befolyásolja a – termékenység szempontjából nagyon kritikus – hormonháztartást. A tudomány mai állása szerint az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége kevésbé, összetétele azonban jelentősen befolyásolja a termékenységet.

A gyorsan emészthető, finomított szénhidrátok (például a fehér kenyér, a burgonya és a cukrozott szénsavas üdítők), hirtelen megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ezzel jelentősen csökkentve a teherbeesés esélyét.

A fehér kenyér helyett fogyassz inkább olyan kenyeret, amelyet teljes kiőrlésű gabonából készítettek, ezeket ugyanis lassabban bontja le a szervezet. Egyél sok olajos magvat, zöldséget és friss gyümölcsöt. Ezekben rengeteg fontos tápanyag található, ráadásul a vércukorszintet sem emelik meg hirtelen.

Vörös hús helyett egyél növényi eredetű fehérjét!

A magyar konyhában nincsenek túl nagy hagyományai a növényi eredetű fehérjét nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszerek (például a hüvelyesek, bab, borsó) fogyasztásának. Helyette rengeteg vörös húst eszünk, ami bizonyos esetekben növelheti a terméketlenség kialakulását.

Amennyire lehet, kerüld a vörös húsokat, és egyél inkább fehér húst, de leginkább halat. Emellett azonban naponta legalább egyszer fogyassz valamilyen hüvelyes növényt (bab, borsó) vagy valamilyen mogyorót és diófélét. Ezek az ételek ugyanis amellett, hogy kiváló fehérjeforrások, sok rostot és hasznos ásványi anyagokat tartalmaznak

A teljes cikket még több tanáccsal a Lombik Mami blogon találod!

Termékenységfokozó táplálkozás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top