Életmód

Napozz jól és egészségesen!

Valószínűleg már te is előkészítetted a bikinit, a szalmakalapot és a méretes napszemüveget, de a nyár csak nem akart megérkezni, pedig a naptár szerint már itt kéne lennie. Úgy tűnik, kis késéssel végül mégis megérkezik, és jönnek a napfényes, meleg napok, amikor kifekhetsz végre egy kis napkúrára. Bármennyire is nagy szükséged van már rá, a napozást nem szabad túlzásba vinni. A saját egészséged érdekében tarts be néhány alapszabályt.

Nem játék az UV sugár

Azt már mindannyian kívülről fújjuk, hogy védelem nélkül igencsak kockázatos hosszabb időt fedetlen testtel a napon tölteni. Alapvető kellék a naptej – lehetőleg magasabb faktorszámú – ahhoz, hogy a bőröd egészségét megvédd és elkerüld a leégés mellett a később kialakuló bőrbetegségek kockázatát. Bár ezt mindannyian jól tudjuk, a világban mégis pont a bőrrák az egyik leggyorsabban terjedő daganatos bőrbetegség, aminek kifejlődésében a helytelen napozás is szerepet játszik. Ez nem vicc: te is komoly veszélynek teszed ki magad, ha túl mohón habzsolod a napfényt, a bőrrák ugyanis nem válogat, és ráadásul az egyik legkiszámíthatatlanabb, legalattomosabb daganatfajta. Az USA-ban a fehér bőrű lakosságból már minden harmadik embernél diagnosztizáltak rosszindulatú vagy gyógyítható, jóindulatú bőrdaganatot.

Napozz jól és egészségesen!
 

Mi a bőrtípusod?

Ha szeretnéd menteni a bőröd, tarts be néhány szabályt. Először is állapítsd meg, a te bőrszíned melyik kategóriába esik, és ehhez mérten válaszd meg napozási szokásaidat. A fehér bőrű embereknek négy altípusa van: a teljesen fehér, a svéd típusú, a középutas fehér és a mediterrán bőrűek.

Az elsőbe a porcelánfehér bőrű emberek tartoznak: jellemzően vörös hajúak, kék szeműek és szeplősek. Ők minimális időt töltsenek a napon, mert percek alatt rákvörösre éghetnek. Maximális faktorszámú napvédőt kell használniuk.

A svéd típusúak általában szőke hajúak és világos a bőrszínük. Nem könnyen barnulnak, viszont hamar leégnek ők is, így nagyon körültekintően, kis, pár perces szakaszokban hosszú ideig kell napkúrát venniük, és csak magas faktorú napvédőt kenjenek magukra, de azt mindig!

A harmadik típusú fehér bőr már kevésbé érzékeny: tulajdonosaik általában középbarna hajúak, barna szeműek és ritkábban égnek le. Ennek ellenére ők sem lehetnek a napon következmények nélkül órákig: a napozást 15-20 perces etapokban valósítsák meg, és számukra is ajánlott UV védő naptej.

A mediterrán bőrtípusúak a legszerencsésebbek. A fekete haj és a télen is jellemző sötétebb bőr a jellemzőjük, ezen külső tulajdonságokkal rendelkező személyek szinte soha nem égnek le.

Mikor napozz és mennyit?

A válasz nem bonyolult: nálunk 11 és 16 óra között a legmagasabb az UV sugárzás, így ha lehet, ezen az időszakon kívül ejtsük meg a napkúránkat. 11 és délután 4 között még az edzett bőrűeknek sem ajánlott fél óránál tovább kitenni magukat a napsugaraknak, a első és második kategóriába sorolható bőrűek pedig kifejezetten kerüljék el, hogy ilyenkor fedetlen testrészeiket mutogatják.

Napozz jól és egészségesen!
 

Faktorszámok

Kenj magadra magas faktorszámú naptejet! De mi számít magasnak? A 6-10-es faktorú naptej csak a gyenge napsugarak ellen nyújt védelmet. A 12-25-ös faktorú krém közepesen erős napsütésben ajánlott, míg az efölötti faktorszámú krémek a hófehér bőrűeknek és a kisgyerekeknek jelentenek biztonságos védelmet. A naptejet a napozás előtt fél órával vigyük fel a bőrre, így kellő idő áll rendelkezésre a felszívódáshoz. A tűző nap a hétköznapokon is megtalál bennünket a városi közlekedés során. Százszázalékos védelmet ilyenkor csak a bőrt fedő ruházat tud biztosítani, de a póló, kendő vagy kalap alól kikandikáló területeket se felejtsük el védeni naptejjel.

A napvédelem aranyszabályai

1. 11 és 16 óra között kerüld a közvetlen napfényt, mert ekkor a legerősebb az UV sugárzás.

2. Szűrt fényben, borús időben is használj napvédő krémet, mert még ilyenkor is eléri a bőröd az UV sugarak 90 százaléka.
3. Vízparton fokozottan ügyelj a napvédelemre – a víz felerősíti a sugárzást, úszás közben például hatványozottan ki vagy téve a leégés veszélyének
4. Kerüld a parfümöket! Napozáskor ne használj illatosítót, mert bőrirritációt, foltosodást, allergiát okozhat.
5. Védd a gyermeked! Kétóránként kend be újra magas faktorszámú naptejjel.
6. A bőrtípusodnak megfelelően napozz! – fehér bőrre 20-as faktorszám feletti naptejet használj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top