Életmód

Napozásbakik, avagy hogyan ne kenjük be magunkat

Elméletben persze mindannyian nagyon jók vagyunk napvédelemben, a csapból is ez a téma folyik. Na de a gyakorlatban szinte mindenkinél vannak hiányosságok. Nézzük, mi az 5 leggyakoribb hiba, amit szinte mindenki elkövet napozás során!

Túl későn, túl korán krémezelNapozás-bakik, avagy hogyan NE kenjük be magunkat

Van, aki már otthon, indulás előtt alaposan bekrémezi a családot, de van olyan is, aki a strandon, közvetlenül a csobbanás előtt fújja magára a napvédőt. Pedig mindkettő ronthatja a naptej hatékonyságát.

Először is, nézzük meg, hogy milyen naptejet használunk: ha fizikai szűrő van benne, akkor elég közvetlenül a napozás előtt felkenni, mert ezek a szerek azonnal hatnak, vékony fehéres réteget képeznek a bőrön, és visszaverik, szétszórják a napsugarakat. Általában titándioxid vagy cinkoxid port tartalmaznak, viszont dörzsölésre könnyen lejönnek, így akár a ruha is lekoptathatja, míg a strandra kiérünk. (És persze minden törölközés után újra kell kenni.)

A kémiai fényvédők  beszívódnak a bőrbe (esetleg a véráramba is, ezért nem ajánlják gyerekeknek és érzékeny bőrűeknek), és legalább fél órára van szükség ahhoz, hogy hatásosan védjenek bennünket az UV sugaraktól. Így ezeket érdemes akár indulás előtt, otthon felkenni. Viszont cserébe könnyebb eloszlatni a bőrön, illetve könnyebb őket eldolgozni és nem hagynak fehér nyomot. Arra viszont figyeljünk oda, hogy mivel a kémiai fényvédők a napfény hatására lebomlanak, így 2 óránként ajánlatos újra felkenni őket.

A legjobb, ha olyan napvédőt választunk, amelyben mindkét fényszűrő típust felhasználják, mert ezzel tudunk a legkényelmesebben és leghatásosabban védekezni a káros UV sugarak ellen.

Hova töröljem?

Az anyukák gyakran elkövetik a hibát, hogy miután a gyereket alaposan bekenték az 50 faktoros naptejjel, a maradékot szétkenik a saját kézfejükön, mint egy kézkrémet, vagy a combjukba, karjukba törlik. Ebből lesznek a csokibarna karok hófehér ujjakkal vagy a gyönyörű fehér csíkok az egyébként egyenletesen barnult bőrön. Az 50-es faktorral egyébként sem érdemes tréfálni, ha ilyen erős védelmet szeretnénk, fontos, hogy valóban egyenletesen oszlassuk el a bőrön, különben vállalhatatlanul csíkos és foltos lesz a végeredmény.

Apa nem epilált

Sokan családilag egy naptejet használnak, így, amikor anya megpróbálja apát bekenni a gyerek 50-es krémével, apa valószínűleg egy idő után fellázad, főleg, miután megpillantja a lábszárán göndörödő szőrbe ragadt fehér krémcsimbókokat. (És akkor a szőrös mellkasú, ne adj isten szőrös hátú apukákról még csak nem is beszéltünk…) És természetesen nemcsak a látvány szörnyű, de a védelem sem tökéletes, hiszen a bőrig el sem jut a krém. Érdemes tehát beszerezni egy pumpás, lehetőleg olajos állagú, színtelen naptejet, amivel egy óvatlan pillanatban, szinte észrevétlenül körbefújhatjuk a családfőt.

A további 2 tipikus hibát a MozaikAnya blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top