Életmód

Semmi köze a főnökömnek a méhemhez!

Igazat adott az amerikai legfelsőbb bíróság egy 13 ezer dolgozót foglalkoztató cégnek, amikor a vállalat vezetői vallási okokra hivatkozva megtagadták, hogy a női alkalmazottak fogamzásgátlóját fizessék. Vagyis elérték azt, hogy a dolgozó nők biztosítása ne fedezze az ilyen jellegű költségeket. Beleszólhat-e a főnököm a méhem dolgaiba?

“A főnökömnek semmi köze a méhemhez” – ilyen és ehhez hasonló feliratú táblákkal tiltakozott az amerikai legfelsőbb bíróság döntése ellen nők egy része, majd egy másik csoportban az ott gyülekező hölgyek már annak örültek, hogy győzött a vallási meggyőződés és az élet szentsége. És az, hogy egy főnök beleszólhat az alkalmazottja hálószobaügyeibe.

Mi történt pontosan? Létezik egy Hobby Lobby nevű nagy amerikai cég, amelyik  barkácseszközöket árul, és elsőre egyáltalán nem tűnik keresztény szervezetnek. Amitől talán gyanút foghatunk, az az, hogy vasárnap soha sincsenek nyitva az üzleteik, és rendszeresen jótékonykodnak. Ezek miatt még kedves, szimpatikus cégnek tűnhetnének, de amikor kiderült róluk, hogy mélyen vallásos okokra hivatkozva kitalálták, hogy a náluk dolgozó nőknek nem fizetik a fogamzásgátló eszközeit, mert az Isten ellen való, hát csökkent a népszerűségi indexük nálam.

Tüntetők Washingtonban a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt
Tüntetők Washingtonban a legfelsőbb bíróság épülete előtt – Fotó: Chip Somodevilla, Getty Images

Amerikai sajtóhírek szerint a vállalat tulajdonosai nem mindegyik fogamzásgátló módszert ítélik el. Például az óvszert nem, de egy esemény utáni tabletta már abortusznak számít a vallási meggyőződésük szerint. És itt visszajutottunk az örök kérdéshez: abortusz vagy nem abortusz, vallásosság vagy nem vallásosság vonalon…

A Barack Obama nevéhez fűződő egészségügyi törvény kiköti, hogy a munkáltató által fizetett biztosításnak fedeznie kell a fogamzásgátló eszközöket is, ha a biztosított kéri. Egyházak, valláshoz kötődő civil szervezetek felmentést kaptak ez alól a kötelezettség alól, de a piacon, profitért működő cégek, mint amilyen a Hobby Lobby is, nem. A cég ezért fordult bírósághoz.

Vagyis az én olvasatomban a vallási meggyőződésüket ráerőltették a dolgozóikra. Akár vallásos az a bizonyos dolgozó, akár nem, ha ennél a cégnél dolgozik, akkor fizesse magának a fogamzásgátlót, és kész. “Nem kell ott dolgozni, felvenni onnan a fizetést, ha ez nem tetszik” – hangoztatja a konzervatív oldal. Szerintük egy családnak joga van úgy vinni az üzletét, ahogy akarja.

Ez a bírósági döntés azért is ijesztő, mert ezután minden más vallású cég vezetői kitalálhatják, hogy nem fizetik, mondjuk a vérátömlesztést, mert azt tiltja a vallásuk, hiába lenne rá az egyébként nem vallásos dolgozónak szüksége.

A másik tábor, az abortusz ellenes tüntetők
A másik tábor, az abortusz ellen tüntetők – Fotó: Chip Somodevilla, Getty Images

Nemcsak egy személynek, egy cégnek is jár a vallásszabadság – ezért döntött a legfelsőbb bíróság úgy, hogy a barkácsvállalatnak ad igazat. De már elnézést, a dolgozó nőknek nem jár a vallásszabadság? Miért szólhat bele a munkáltatóm, a főnököm, hogy mi történik, mi történhet a méhemben, a testemmel, az egészségemmel?

Szerintem hadd döntsék el a nők (meg hadd döntsem el én), hogy mit csinálnak a testükkel (mit csinálok a testemmel), ne pedig egy tárgyalóteremben döntsenek róla…

Olvass tovább arról, hogy az Egyesült Államokban nem jár juttatás a kismamáknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top