Életmód

Szülést könnyítő gyakorlatok

Ismerd meg és sajátítsd el a természeti népek szülésre felkészítő gyakorlatait!

Az orvostudomány rohamos fejlődésével és korunk technikai vívmányaival a fejlettnek nevezett kultúrák – köztük a miénk is – megfeledkeztek arról, hogy az emberiségnek sok évszázaddal ezelőtt is voltak testi-lelki gondjai, melyekkel valamilyen formában meg kellett küzdenie, valamiféle gyógyírt kellett rájuk találnia. Ezek a “primitívnek” nevezett módszerek is sikeresek lehettek, hiszen ha nem működtek volna, mi sem lennénk itt.

Ezeket az ősi hagyományokat őrzik a napjainkra is megmaradt, ma már kis létszámú természeti népek, bennszülött törzsek pl. Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

Az általam is oktatott kismama-jógarendszer megálmodója is számos gyakorlatban ezeknek a természeti népeknek a bölcsességéhez fordult: megfigyelte, hogyan viselkednek ezek a nők a várandósságuk során, milyen praktikákkal könnyítik meg saját és nőtársaik vajúdását. Mint kiderült, ezeknek a törzseknek a nő tagjai egészen egyszerű, hétköznapi tevékenységek mozdulatait és az állatvilágból ellesett mindennapi jelenségek leutánzását használták arra, hogy várandósságukat és a szülés/születés folyamatát megkönnyítsék, panaszaikat enyhítsék.

Bloggerünk összegyűjtötte a leghasznosabb szülésfelkészítő gyakorlatokat.

1. “Sas” gyakorlat

Kiindulóhelyzet: lábak széles terpeszben, enyhén behajlított térddel, felsőtest vízszintesig előredöntve:

Szülést könnyítő gyakorlatok

Belégzésre emeld a kart, mintha sasszárnyak lennének, törzs marad vízszintes…

Szülést könnyítő gyakorlatok

… kilégzésre engedd le a kart, a törzs marad vízszintes, vagy…

Szülést könnyítő gyakorlatok

…ha jólesik, előre is hajolhatsz.

A gyakorlat hasznos, mert erősíti a kar- és hátizmokat, fokozza a légzést, enyhíti a hátfájást. Nagyobb pocakkal csak keveset végezz belőle!

2. “Magvető” gyakorlat

Kiindulóhelyzet: lábak széles terpeszben hajlított térddel, egyenes háttal.

Szülést könnyítő gyakorlatok

Belégzésre (orron keresztül) hajolj előre, egyik karral nyúlj le, mintha felvennéd a “magokat”…

Szülést könnyítő gyakorlatok

…kilégzésre (szájon át) egyenes háttal emelkedj fel és szórd el a “magokat” oldalra vagy fölfelé – ezzel a kellemetlen fizikai és lelki érzetektől is könnyedén megszabadulhatsz.

Végezd el néhányszor egyik, majd másik karral is.

A “magvető” gyakorlat hasznos, mert erősíti a lábak, a karok és a hát izomzatát, fokozza a légzést és stresszoldó hatású. Nagyobb pocakkal ebből is csak keveset végezz!

Folytatnád a gyakorlást? Kattints Fitneszanyu oldalára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top